Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Går det att se på VM i Qatar med gott samvete? Här är argumenten för och emot: ”Tittar du inte gör du det bara för att du själv ska känna dig bättre”

Bojkottbanderoll på läktaren i Bundesliga.
Bildtext Många Bundesligaläktare manar till bojkott.
Bild: IMAGO/Köhn/ All Over Press

Svart ruta eller inte? Det är frågan som samhällsengagerade fotbollssupportrar våndas med inför VM-starten i Qatar på söndag. ”Känns det bra? Nej”, säger supportern Rasmus Pinomaa.

Möt Rasmus Pinomaa.

Pinomaa älskar fotboll. Han har sett på VM sedan 1994 då mästerskapet ordnades i USA och Brasilien gjorde ett starkt intryck.

– Det är mycket magi kring det hela.

Nu står ett nytt VM kring dörren och nu är stämningen dämpad, rentav dyster. Pinomaa kallar känslorna för ”en mental limbo”. Han oroar sig för Qatars kränkningar av mänskliga rättigheter, korruptionen som ledde till värdskapet och mästerskapets hållbarhet.

Rasmus Pinomaa fotad i närbild iklädd en landslagshalsduk.
Bildtext Rasmus Pinomaa är inbiten landslagssupporter och storgillar HJK.
Bild: Christian Vuojärvi / Yle

Han är inte ensam, många i närkretsen resonerar på samma sätt. Frågan är: Vad ska han göra den här gången? Kan han med gott samvete titta på Yles och MTV:s VM-sändningar?

Yle Sporten har talat om ämnet med landslagsspelare, journalister och forskare – här är rösterna för och emot tittande i tv-soffan.

Svart ruta hos Sällström, Melnæs och Kolamo

Linda Sällström – alla tiders landslagsmålskytt – är förbannad. När hon talar om Qatar sparar hon inte på orden:

– Lär man sig aldrig? Eller vad fan händer? Jag blir bara uppgiven och trött, säger Sällström.

Sällström har ett brinnande samhällsintresse och räknar upp problemen med mästerskapet. Hon upprepar Chelseakaptenen Magdalena Erikssons budskap från i fjol:

– Som öppet homosexuell hade jag inte känt mig trygg att åka dit som turist.

Linda Sällström i landslagsdressen. Hon ser allvarlig ut.
Bildtext Linda Sällström gjorde Finlands enda mål i EM i somras.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Därför är det svart ruta som gäller hemma i Hässleholm då VM rullar i gång.

– Jag tycker att det är för jävligt att det ska arrangeras i ett land som Qatar. Sättet mästerskapet delades ut på förstör sporten och jag kommer inte att kolla en endaste match.

Den norska fotbollsjournalisten Håvard Melnæs är inne på samma linje som Sällström.

Melnæs har hårdgranskat Fifa, Qatar och det norska fotbollsförbundet för fotbollsmagasinet Josimar, som publicerat flera talande avslöjanden om arrangemangen.

Man måste veta att Qatar är en apartheidstat som praktiserar modernt slaveri

― Håvard Melnæs

Han kommer inte att se en sekund på VM. Det beskriver han som en personlig tragedi.

– Bara att lägga på tv:n är en mina. Man måste veta att Qatar är en apartheidstat som praktiserar modernt slaveri. Om man tycker att det är problematiskt så lägger man inte på tv:n, säger Melnæs och fortsätter:

– VM 1982 var mitt första och det har betytt otroligt mycket för mig och många andra. Men det finns en gräns och för oss på magasinet går det vid VM i Qatar.

Håvard Melnæs, journalist för det norska fotbollsmagasinet Josimar, fotograferad framför fotbollströjor. Han håller i det senaste numret av magasinet.
Bildtext Håvard Melnæs håller inte tillbaka i sina kommentarer.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Bojkottrion kompletteras av Sami Kolamo, docent i mediekultur och självtitulerad fotbollsprofessor. Han har skrivit vetenskapliga artiklar om VM i över ett decennium och åkte till Qatar för att samla material för sitt senaste alster.

– Jag har sett varenda match sedan 1986. Nu bryts trenden. Matcherna intresserar inte mig.

Sparv, Schüller och Amnestys Johansson tittar

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland, säger att han fört många diskussioner med fans som säger att de vill bojkotta mästerskapet. Själv tänker han inte göra det.

Johanssons favoritlag Arsenal spelar med tröjor med reklambudskapen ”Fly Emirates” och ”Visit Rwanda”. Om man av moraliska eller etiska skäl bojkottar VM borde man bojkotta nästan all toppfotboll, resonerar Johansson.

PSG ägs av den qatariska staten och Abu Dhabi styr över Manchester City, för att nämna två exempel.

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland, fotograferad i närbild.
Bildtext Frank Johansson tycker inte att bojkott är rätt metod.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Enligt Amnestys officiella linje finns det effektivare sätt att påverka än bojkott.

– Om du tittar eller inte saknar betydelse för situationen i Qatar, då gör du det bara för att du själv ska känna dig bättre. I stället för att låta bli att titta på mästerskapet borde man aktivt delta i de protester som säger att Fifa borde göra någonting mer, säger Johansson, som säger att han själv kommer att titta på mästerskapet.

– Jag är så fotbollsgalen att jag inte kan låta bli.

Den tidigare landslagskaptenen Tim Sparv öppnade upp sina färska tankegångar om mästerskapet i en uppmärksammad text på Players' Tribune.

Tim Sparv ler.
Bildtext Tim Sparv har profilerat sig som en av fotbollsvärldens starkaste Fifa- och Qatar-kritiker.
Bild: Tomi Hänninen

Till Yle Sporten säger Sparv att han kommer att se på tv ”i någon mån”. Han hoppas på uppståndelse kring mästerskapet.

– Jag hoppas definitivt att journalister åker ner dit och tänker lite bredare. Det är deras jobb att åka ner till sådana här länder och inte bara titta på de roliga matcherna som spelas på plan utan berätta om hur många liv som förlorats på grund av besluten som fattades för tio år sedan.

Djurgårdsspelaren och A-landslagsmittfältaren Rasmus Schüller tänker likadant. Han påpekar att spelen är kontroversiella och ett resultat av korruption.

– Jag kommer att kolla på VM, men vi ska fortsätta föra en sträng dialog med värdnationen om situationen med mänskliga rättigheter. Hur gästarbetarna och sexuella minoriteter i landet behandlas, säger Schüller.

I Qatar är homosexualitet förbjudet.

– Det är tråkigt att det ordnas i ett land där mänskliga rättigheter inte har samma tydliga genomsyrning som vi är vana vid, fortsätter Schüller.

Rasmus Schüller under träning med Djurgården.
Bildtext Rasmus Schüller kollar på VM.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Pinomaas beslut: ”Känns det bra? Nej”

Tillbaka till Rasmus Pinomaa. Kommer han att kolla på matcherna eller bojkotta?

– Om du skulle ha frågat för två veckor sedan skulle jag ha sagt: Inte en enda match! Men nu då jag läst på en del, så har jag kanske lite vänt mig i frågan.

Pinomaa lyfter upp Sparvs kolumn, där han skriver ”Köp den där ölen, njut av din hot dog, men före och efter matcherna: Låt oss skriva, twittra och tala högt. Fifa och Qatar hade älskat om vi varit tysta och bara fokuserat på fotbollen.”

– Jag kan tänka mig att följa med några lag och vissa matcher. Men är det enkelt beslut? Känns det bra? Nej, inte till hundra procent.

Yle och MTV3 sänder VM i Qatar med start söndagen den 20 november. Yles matcher sänds med svenska kommentarer.

Diskussion om artikeln