Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska styrkor har dragit sig tillbaka från Cherson – krigsvetaren Ilmari Käihkö är förvånad över den snabba reträtten

Ukrainska soldater utanför Cherson i oktober 2022.
Bildtext Ukrainska styrkor i Chersonregionen i slutet av oktober.
Bild: Bulent Kilic / AFP / Lehtikuva

Ryska styrkor har dragit sig tillbaka till den östra sidan om floden Dnjepr i Ukraina, enligt Rysslands försvarsministerium. Samtidigt är ukrainska trupper på väg att återta kontrollen över staden Cherson.

Det ryska försvarsministeriet meddelade på fredagen att alla ryska trupper retirerat till den östra sidan av floden Dnjepr och därmed lämnat staden Cherson. Det här rapporterade den ryska nyhetsbyrån TASS.

Beskedet kommer efter att det ryska försvarsministeriet gav order om en rysk reträtt i onsdags.

Från ukrainskt håll har en lokalpolitiker i Cherson också uppgett att ukrainska styrkor snart återtagit kontrollen över staden och den ukrainska underrättelsetjänsten har bekräftat uppgifter om att ukrainska trupper börjat inta staden.

Samtidigt sprids bilder i sociala medier som visar hur den ukrainska flaggan hissats i Cherson.

Fotografi taget den 20 maj 2022 visar en flygvy över staden Cherson i ukraina.
Bildtext Staden Cherson uppges snart vara under kontroll av ukrainska styrkor.
Bild: Lehtikuva

Förvånad över hur snabbt de ryska styrkorna retirerat

Krigsvetaren Ilmari Käihkö är förvånad över att den ryska reträtten, om uppgifterna stämmer, gått så pass snabbt.

– Jag hade nog tänkt mig att den här operationen skulle bli väldigt svår, inte minst eftersom de ukrainska styrkorna har haft skäl att störa processen så mycket som möjligt, säger Käihkö.

Hans uppfattning var att mellan 30 000 och 40 000 ryska soldater befann sig på den västra sidan av floden Dnjepr.

– Det är överraskande om de lyckats dra tillbaka alla de här styrkorna så fort, säger Käihkö och tillägger att det också handlar om en stor mängd krigsmateriel och tunga stridsvagnar som inte är alltför enkla att transportera över floden.

Ilmari Käihkö i kostym tittar in i kameran.
Bildtext Krigsvetaren Ilmari Käihkö trodde att den ryska reträtten skulle pågå under längre tid.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Viktig bro har kollapsat

På fredagen kom också rapporter om att en strategiskt viktig bro i Cherson kollapsat. Antonivkas bro är den enda förbindelsen mellan stadens södra del och det område som de ryska styrkorna fortfarande kontrollerar.

På ett fotografi som Ukrainas public service-bolag publicerat syns det hur delar av bron saknas och i ett Twitter-inlägg av en rysk journalist syns en video på den kollapsade bron.

Käihkö säger att det sannolikt är den ryska sidan som ligger bakom den kollapsade bron.

– Det är ganska väntat eftersom ryssarna vill göra det så svårt som möjligt för de ukrainska styrkorna att ta sig över floden och fortsätta sin offensiv där.

Reträtten verkar vara planerad

Enligt Kreml har den ryska sidan inte förlorat soldater eller krigsmateriel i samband med reträtten.

Men en ukrainsk lokalpolitiker har hävdat att flera ryska soldater drunknat när de försökt ta sig över floden och att många som inte lyckats retirera har bytt om till civila kläder och nu försöker gömma sig.

Paikalliset kalastajat kalastamassa, kun jokilautta saapuu Khersonin asukkaiden kanssa evakuoituna Khersonista Ukrainan Khersonin alueen Oleshky-penkereelle 25.10.2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett flertal analytiker har också beskrivit den ryska reträtten i Cherson som ”kaotisk”, men Käihkö håller inte riktigt med. Han tror att Ryssland förberett den här reträtten en längre tid.

– Jag tror att den ryska sidan har försökt planera så gott det går för att minimera de militära förlusterna, både att minimera antalet soldater som dör men också mängden krigsmateriel som hamnar i ukrainska händer, vilket hände i Charkiv.

Käihkö säger att den ryska sidan måste ha börjat inse redan i september att de inte skulle kunna hålla sina positioner i Cherson och börjat planera för värsta tänkbara scenario.

– För två veckor sedan fick vi uppgifter om att ryssarna hade tagit nya styrkor till Chersonområdet. Samtidigt diskuterades deras reträtt. Min tolkning då var att man tog nya styrkor till Cherson för att skydda det här tillbakadragandet. Så det är ju ett tecken på organisering och planering.

För tidigt att prata om vändpunkt i kriget

Käihkö säger att återtagandet av staden Cherson givetvis är stort för Ukraina.

– Det kan också ses som ett bevis på att det västerländska stödet till Ukraina spelar roll.

Samtidigt påpekar han att det är för tidigt att prata om en vändpunkt i kriget.

– Det är mycket möjligt att Ryssland gjorde den här reträtten som en taktisk åtgärd, i syfte att stabilisera frontlinjerna, säger Käihkö.

– Och situationen kommer sannolikt att utvecklas under de kommande dagarna och veckorna.