Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bollplanen i Borgå får konstis rekordsent i år – Akilles bandys jubileumsmatch skjuts framåt

Bandyspelare i match
Bildtext Akilles bandy hoppas få komma ut på konstisen snart. Arkivbild från 2020.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Bollplanen i Borgå får sin konstis senare än väntat. Orsaken är det milda höstvädret. Det här betyder att Akilles bandys tilltänkta hemmapremiär och 120-års jubileumsmatch lördagen den 19 november måste skjutas framåt.

– Hösten har varit ovanligt varm och det är förstås tråkigt, med sådant här väder får man inte till stånd is utomhus, konstaterar Akilles bandys ordförande Jari Kettunen.

Ett nytt datum för seriematchen klarnar senare och den inkommande veckan ska föreningen ta beslut om när man ordnar jubileumsmatchen för att fira föreningens 120 år.

– Det betyder förstås att vi måste förhandla på nytt med potentiella samarbetspartners, det kräver mer jobb. Förmodligen blir motståndaren i jubileumsmatchen en annan, säger Kettunen.

Som tur lovar väderprognoserna lite kallare till nästa vecka, så i bästa fall kan stadens planskötare påbörja nedfrysningen av Bollplanen i början av veckan.

– Det är svårt att säga ännu med säkerhet, men vi hoppas på att komma i gång snart, säger Piritta Forsell som är tf. chef för stadens idrottstjänster.

I väntan på vintern

De senaste åren har konstisen brukat bli klar någon gång under de sista två veckorna i november.

– Är det nu sedan klimatförändring eller vad, men milda höstar har det varit. Nu blir det säkert rekordsent, säger Forsell.

På idrottsavdelningen följer man noga med väderprognoserna. För att kunna göra is får det inte vara mer än några plusgrader ute och vädret måste hållas kring nollstrecket, helst under det, en längre tid.

– Det beror helt på vädret, men att få isen klar tar ungefär två veckor. Det har varit gånger då det tagit nästan tre veckor, säger Forsell.

Traktor "sopar" bort vatten från centralidrottsplanen i Borgå 17.02.20
Bildtext Vi får vänta en tid till innan det ser ut så här på Bollplanen. Arkivbild från 2020.
Bild: Yle/Stefan Härus

Planen ska vattnas och kyls sedan ner maskinellt. Man måste först få till stånd ett bra botten innan man kan göra en slät, fin yta.

Enligt Forsell är energiförbrukningen något man alltid brukar beakta, men i år är det särskilt viktigt.

– Vi önskar att vi får isen gjord inom de där två veckorna. Vi vill inte ha en sådan situation där vi håller bottenisen nerkyld i flera veckor innan vi får ytan i skick. Nedfrysningen tar mest energi i början, säger Forsell.

I praktiken betyder det som sagt att man måste vänta på en tillräckligt lång, kall period. En liten köldknäpp räcker inte.

– Vi vet hur viktigt det skulle vara för bandyn att komma igång. Det är en balansering och ett noga funderande, säger Forsell.

Fullbokat i ishallen

Att konstisen blir klar senare än vanligt påverkar träningsturerna i ishallen. Akilles bandy fortsätter träna inomhus tills Bollplanens is blir klar. Det betyder att andra grupper som vill ta över Akilles träningstider i ishallen måste vänta extra länge i år.

– Där är vissa grupper som har fått flytta in först när bandyn flyttat ut. De måste tyvärr vänta för alla turer är bokade både i ishallen och ungdomshallen, säger Forsell.

Bland annat ishockeyföreningen Hunters juniorer får två träningsturer till per vecka i ishallen bara Akilles bandy kommer ut på Bollplanens is.

Enligt juniorernas träningschef Teemu Karppinen är det ingen stor grej att behöva vänta några veckor extra.

– Vi har kört med samma ismängd i flera månader, så det påverkar inte särskilt mycket, säger Karppinen.