Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kraftig inbromsning på bostadsmarknaden – tio år sedan det gjordes lika få bostadsaffärer som under oktober

Förorten Jyrkkälä i Åbo fotograferad från luften. Höghusen i området har olika färger och mellan husen växer träd.
Bildtext I Åbo har medelpriset per kvadrat sjunkit med över tio procent när inflation och osäkerhet påverkar bostadsmarknaden.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Inflationen och ekonomiska osäkerhetsfaktorer gör att allt färre satsar på att köpa bostad. Nedgången i affärer jämfört med oktober förra året räknas i tiotals procent överallt i landet och är nära 39 procent i huvudstadsregionen.

”Osäkerhetsfaktorer inom ekonomin, som inflation och stigande räntor, syns i siffrorna för oktober. Det gör också allmänna osäkerhetsfaktorer som är kopplade till hur kriget i Ukraina påverkar vår ekonomi i ett bredare perspektiv”, förklarar Maria Salenius, styrelseordförande vid Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen i ett pressmeddelande på fredagen.

I huvudstadsregionen minskade antalet sålda objekt kraftigt.

I Helsingfors såldes hela 46 procent färre gamla och nya lägenheter jämfört med oktober förra året. Jämför man två år bakåt är minskningen ytterligare en dryg procentenhet.

I Esbo visar statistiken på en nedgång med 48 procent jämfört med år 2021 och hela 58 procent jämfört med coronaåret 2020. Även i Vanda var minskningen kring 35 procent (drygt 38 procent jämfört med 2021 och knappa 35 procent jämfört med 2020).

Årets nedgång i försäljningssiffrorna var större i huvudstadsregionen och i kranskommunerna (nästan 39 procent respektive nästan 44 procent) än i resten av Finland, där nedgången i antalet fastighetsaffärer var nästan 28 procent jämfört med oktober 2021.

I oktober 2022 såldes 4 652 bostäder i hela Finland, vilket är det minsta antalet under oktober månad på de senaste tio åren.

Solen tittar in genom ett fönster och skapar skuggor i en tom lägenhet.
Bildtext Utanför huvudtadsregionen har kräftgången i antalet fastighetsaffärer varit lugnare. Den här lägenheten var tidigare i år till salu i Imatra nära östgränsen. Arkivbild.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

Kvadratmeterpriserna sjönk i synnerhet i Åbo

Situationen på bostadsmarknaden märks också i priserna.

I huvudstadsregionen var det genomsnittliga kvadratmeterpriset under oktober 4 859 euro, vilket är drygt nio procent lägre än i oktober förra året och också 6,3 procent lägre än genomsnittpriset i september. I Åbo sjönk kvadratmeterpriset med hela 12,8 procent jämfört med prisnivån i september.

Uppgifterna bygger på den bostadsmarknadsöversikt för oktober som Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen publicerade på fredagen.

Diskussion om artikeln