Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Det värsta som kan hända” – exceptionell fara i japanska VM-rallyt, Emil Lindholm en av förarna som möttes av objuden personbil på banan

Emil Lindholm rättar hjälmen.
Bildtext Emil Lindholm är nära att bli WRC2-mästare (arkivbild).
Bild: Tomi Hänninen

Tävlingsfredagen i Japan bjöd på situationer som inte ska vara möjliga på världens främsta rallyscen. Tre finländska förare möttes av en civil bil som körde i motsatt riktning på VM-banan.

Rallydagen i Japan var händelserik med bland annat en brinnande bil och många specialsträckor som inte kunde genomföras som planerat.

En av etapperna som fick sig en oväntad – och skrämmande – vändning var den fjärde. Där tvingades finländska WRC2-förarna Sami Pajari, Emil Lindholm och Teemu Suninen väja för en personbil som kom körandes mot dem.

Sträckan, som Craig Breen dessutom hann köra ut på, avbröts.

– Jag såg att det inte var någon fara med Breen. Så vi fortsatte framåt i tävlingsfart, då vi möttes av en personbil. Ingen kan tydligen förklara hur det är möjligt, säger Pajari till Yle Urheilu.

– Jag var helt säker på att han skulle träffa i min bil, men så blev det inte.

Lindholm går mot titeln

En stund senare parkerade Pajari vid vägkanten för att skicka i väg en varning.

– Vi gick tillsammans med Enni (Mälkönen, kartläsare) igenom vad det riktigt var som hände. Vi stannade en bit bort och tryckte på nödknappen som finns i vårt system, eftersom vi tyckte att etappen behövde avbrytas, berättar Pajari.

– Man kan inte köra rally om man möts av bilar.

Yles expert Miikka Anttila konstaterar att dylika situationer helt enkelt inte får uppstå i ett VM-rally.

– Det där är det allra värsta som kan hända på en specialsträcka. Min åsikt är att det ska bli ordentliga påföljder för de japanska arrangörerna, menar experten.

Heikki Kovalainen på presskonferens.
Bildtext Heikki Kovalainen gör ett gästspel i rallyvärlden den här veckan.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Emil Lindholm är på väg att nappa titeln i WRC2-klassen då värsta konkurrenten Kajetan Kajetanowicz körde ut på fredagens första specialsträcka. Efter Pajari var Lindholm nästa förare som fick stöta på den objudna väggästen.

– Morgonen var rätt händelserik, kommenterade Lindholm.

– Vi tvingades stanna när Breen körde ut, och sedan på nytt då en personbil kom emot. Ganska skrämmande.

Pajari toppar sammandraget, med knappa tio sekunder ned till trean Lindholm. WRC2-klassen gästas också av Heikki Kovalainen, som bor i Japan. F1-föraren är på fjärde plats.

Diskussion om artikeln