Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tonårskändisen tog skrällplats i Hollands VM-lag – som ska möta migrantarbetare i Qatar: ”Känns viktigt för oss”

Xavi Simons jublar.
Bildtext 19-årige Xavi Simons har blommat ut hos PSV i höst.
Bild: IMAGO/Pro Shots/ All Over Press

Hajpade holländska talangen Xavi Simons har aldrig spelat en landskamp. Trots det så ingår han i Louis van Gaals VM-lag – som lovar att uppmärksamma migrantarbetarnas situation i värdlandet.

19-årige Xavi Simons gör sin första seniorsäsong, som hittills resulterat i 8+4 på 13 matcher för storklubben PSV i hemlandet. Men för många fotbollsfans har tonåringen varit en bekant spelare genom hela sin juniorkarriär.

Simons flyttade till Barcelonas akademi som sjuåring och blev ett känt juniorlöfte redan i ung ålder. Senare bytte talangen, som redan länge haft miljontals med följare på sociala medier, till PSG.

Men att Simons ska följa med på VM i Qatar kunde nog inte många förvänta sig. Den offensiva mittfältaren har inte gjort en enda A-landskamp, debuten på U21-nivå kom så sent som i september.

– Ord kan inte beskriva mina känslor just nu, skrev Simons på Instagram efter trupputtagningen.

Ramos petad i Spanien

I förbundskapten Louis van Gaals trupp finns de skadade stjärnorna Memphis Depay och Matthijs de Ligt med. Målvaktstrion Justin Bijlow, Andries Noppert, Heerenveen och Remko Pasveer är av det okändare slaget – rutinerade Jasper Cillesen petades då van Gaal tyckte att denne inte är i form.

Hollands fotbollsförbund vill uppmärksamma mänskliga rättigheter i samband med mästerskapet. Som en följd av det ska de holländska spelarna träffa migrantarbetare i Qatar innan den första matchen.

– Det känns viktigt för oss att få träffa människor som är involverade, säger van Gaal i ett uttalande enligt AP.

Hollands VM-trupp

I den spanska truppen lyser Sergio Ramos namn med sin frånvaro. Backstjärnan ingick inte heller i fjolårets EM-trupp och mycket talar nu för att 36-åringens landslagskarriär är över.

Spaniens VM-trupp

I Argentina har det funnits stor oro för Romas Paulo Dybala och Juventus Angel Di Maria. I den trupp som presenterades på fredagen var den skadedrabbade duon med.

Däremot tvingas Giovanni Lo Celso, utlånad till Villarreal från Tottenham, till operation och missar VM. 35-åriga superstjärnan Lionel Messi är självklar kapten i laget.

Argentinas VM-trupp

Diskussion om artikeln