Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Vi måste förhindra att det uppstår en ny terrororganisation” – i Tyskland går debatten kring klimatprotesterna på höga varv

Från 2022
Folkmassa som håller i en banderoll, en kvinna skriker i en megafon.
Bildtext En av Tysklands många klimatprotester ordnades i Berlin i helgen.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

I Tyskland har man under de senaste veckorna sett allt fler klimatprotester där man bland annat blockerar gator och vägar. Samtidigt har protesterna lett till en livlig, tidvis också hätsk debatt kring hur långt protesten egentligen får gå.

Nya protester så gott som varje dag. I förra veckan klättrade aktivister från rörelsen Letzte Generation – sista generationen - upp på Brandenburger Tor i Berlin för att protestera mot den tyska regeringens otillräckliga politik för att förhindra en klimatkatastrof.

Aktivisterna har under de senaste veckorna ofta blockerat gator och vägar och också i Tyskland har man klottrat ner eller klistrat sig fast vid konstverk på museer i Potsdam och Dresden.

Aktionerna har samtidigt satt känslorna i svall och många politiker kräver hårdare tag och hårdare straff.

Där justitieminister Marco Buschmann har meddelat att han vägrar alla samtal med aktivisterna, går den bayerska kristdemokraten Alexander Dobrindt betydligt längre.

I en tidningsintervju säger Dobrindt att man måste förhindra att det uppstår ett ”Klimat-RAF” och med det syftar han på den röda arméfraktionen som stod för en hel rad blodiga terrordåd, däribland 34 mord, i Västtyskland i huvudsak under 1970- och 80-talen.

För sitt uttalande har CSU-politikern också fått utstå en hel del kritik. Många av kritikerna har svårt att se att aktivister som klistrar sig fast i gatan skulle gå att jämföra med Baader-Meinhof-gruppen som mördade, kidnappade och lät kapa flygplan.

RAF-experten Wolfgang Kraushaar är en av dem som ser jämförelsen som ”riskabel”.

I en intervju för Bayerischer Rundfunk poängterar han att klimataktivisterna framför allt definierar sig som aktörer för civil olydnad, något som inte överhuvudtaget kan sägas om medlemmarna i RAF.

Jesuit med klister

– Jag är inte alls överraskad över att tonen har blivit råare, säger jesuitfadern Jörg Alt och slår fast att civil olydnad oftast leder till en polarisering då det i protesten handlar om fundamentalt viktiga frågor.

Den katolska kyrkans man Alt deltar i klimatprotesten och han har själv erfarenhet av civil olydnad. För att få i gång en rättsprocess polisanmälde Alt sig själv efter att ha dykt i soptunnor efter mat, något som i Tyskland är förbjudet.

I slutet av oktober klistrade prästen och sociologen Alt fast sig vid gatan i en livligt trafikerad korsning i centrum av München.

– Att blockera gator är det som absolut får känslorna mest i svall. Men det är också det som är meningen. Man sätter här fingret på en öm punkt och ett missförhållande som politiken inte kan eller vill ta itu med, säger Alt.

Som exempel nämner han hastighetsbegränsningar på de tyska motorvägarna. Det skulle vara en enkel åtgärd att införa begränsningar för att minska på koldioxidutsläppen, men samtidigt har det politiska beslutet hittills varit omöjligt att fatta.

Jörg Alt
Bildtext Jesuiten Jörg Alt protesterar aktivt för klimatet.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Cyklists död ledde till debatt kring skuld och ansvar

Att aktioner som riktar sig mot just biltrafiken får många hämningar att brista blev klart i Berlin för två veckor sedan. Där dog en 44-årig cyklist efter att hon hade blivit påkörd av en lastbil.

Många, politiker inräknade, gjorde klimataktivister medskyldiga till kvinnans död med motiveringen att en samtidigt pågående aktion vid en motorväg hade försenat hjälpen att nå fram.

Utredningar kring händelseförloppet pågår fortfarande även om läkaren på olycksplatsen, enligt tidningen Süddeutsche Zeitung, har slagit fast att demonstrationen inte spelade någon roll.

Ett helt entydigt svar gällande klimataktionens möjliga konsekvenser kommer i vilket fall som helst aldrig att fås, men beskyllningarna lever vidare.

– Vi har helt klart en allians bestående av så gott som alla politiska partier som går till angrepp mot demonstranterna. Jag ser det som så att de har varit med om att förorsaka de här problemen och den första reaktionen blir att försöka tysta ner dem som protesterar, säger Jörg Alt.

”Det står inte rätt till med vår rättsstat”

Jesuitfadern Jörg Alt ser samtidigt en stor skillnad och ojämlikhet i hur demonstranter i Tyskland behandlas.

– Tuttar någon eld på en flyktingförläggning eller om coronaförnekare slåss med polisen, så har den politiska reaktionen ofta varit att det handlar om ”oroade medborgare” vars rädslor måste tas på allvar.

För fredligt demonstrerande klimataktivister gäller enligt Alt att de lätt hamnar 30 dagar bakom galler. Med det här syftar han på situationen i München där tolv aktivister preventivt har spärrats in.

– Tanken var att preventiva åtgärder som de här skulle tillämpas på våldsbenägna islamister eller fotbollshuliganer. Att nu i stället använda lagstiftningen för att på förhand spärra in fredliga klimataktivister, som eventuellt klistrar sig fast i gatan, är helt absurt.

– Det är något som absolut inte längre står rätt till med vår rättsstat, säger Alt som också har skrivit flera böcker om aktivism och motstånd.

En artikel om Jörg Alt i tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bildtext Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung fångade in när Alt fördes bort av polisen i München i oktober.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

När jag frågar honom hur han ser på att aktivister genomför aktioner på muséer tar han närmast upp ett problem.

– Problemet är att medierna endast tar fasta på själva aktionen. Att någon klistrar sig fast eller att det kastas potatismos eller tomatsås på konstverken hamnar i centrum och det budskap som ligger bakom faller bort. Motiven på målningarna har alla en koppling till klimatproblematiken, säger Alt.

Som exempel lyfter han fram Claude Monets höstackar som klottrades med potatismos på ett museum i Potsdam. Här var budskapet enligt Alt att klimatförändringen kommer att få allvarliga följder med tanke på jordbruk och odling.

– Dessutom vill jag påminna om att ingen målning har skadats och att det här absolut inte handlar om att förstöra konstverk, säger Jörg Alt.

Att aktionerna polariserar betyder i vilket fall som helst att man från demonstranternas sida räknar med att man kan komma att utsättas för våld.

– Den här faran finns förstås, men alla som deltar i de här aktionerna är också beredda att ta riskerna.

– Vi hoppas förstås att det värsta inte ska hända, men vi vet att det inte går att utesluta, säger jesuiten Jörg Alt.