Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tusentals barn har rest genom musiklandet tillsammans med Inger – landets första svenskpråkiga musiklekskola fyller 50

En kvinna sitter vid ett bord
Bild: Pia Lagus / Yle

Inger Söderman i Vasa har startat, format och utvecklat den svenskspråkiga musiklekskolverksamheten. Det har gått femtio år sedan starten och Inger är numera pensionär, men hennes hjärta klappar fortfarande lika starkt för musikutbildningen.

Inger hade gått på konservatoriet i Helsingfors. På den tiden fanns det ingen utbildning för musiklärare för småbarn – det kom senare.

Redan år 1969 blev det tal om en musikutbildning för de allra minsta. Rainer Holmgård, som Inger kände sen tidigare, tog kontakt och berättade att man i Korsholms församling tänkte starta en musiklekskola.

– ”Är du intresserad?” frågade han. Ja, det var jag – väldigt intresserad. Så då flyttade jag från Helsingfors till Vasa.

Verksamheten började på olika ställen i Korsholm, men efter två år lades den ner. Hösten 1972 ringde så dåvarande violinläraren på Kuulainstitutet, Bertil Eriksson upp och frågade om Inger ville starta upp en musiklekskola i institutets regi.

– Så då startade jag upp den första svenskspråkiga musiklekskolan i ett musikinstitut.

I Kuulainstitutet utvecklades musiklekskolan och fann sina former. Man började till exempel dela in barnen i åldersgrupper, eftersom barn tar emot på olika sätt i olika åldrar.

Inger utvecklade verksamheten under åren och skapade själv läromedel, bland annat på finskspråkiga förlagor.

– Det tog tio år att få den boken färdigt, minns hon.

Det är många som har rest genom ”musiklandet” tillsammans med Inger. Redan vid 30-årsjubileet var antalet uppe i 2500.

Under åren har musiklekskolan hållit till på ett flertal adresser. Sen några år tillbaka har Kuulainstitutet nu en egen lokal och konsertsal på Skeppsgatan 16.

– Vi kämpade väldigt för att få egna utrymmen – och det lyckades, säger Inger som har många goda minne från åren som gått.

Tusentals barn har rest genom musiklandet tillsammans med Inger - landets första svenskpråkiga musiklekskola fyller 50

18:22