Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roope Hintz tände hoppet förgäves för Dallas – ALS-sjuke Börje Salming fick känslofylld hyllning i Toronto: ”En oförglömlig stund”

Uppdaterad 12.11.2022 09:36.
Roope Hintz pamautti maalin tolpan kautta San Josea vastaan - Spela upp på Arenan

Dallas Stars förlorade knappt mot San Jose Sharks med 5–4 i nattens NHL-omgång. Den svenska ishockeylegendaren Börje Salming fick stående ovationer före matchen i Toronto.

Finländarlaget Dallas lyckades inte vända kursen mot San Jose efter förra omgångens kollaps mot Winnipeg Jets.

Dallas låg som värst under med 5–2 i första minuten av den tredje perioden. Roope Hintz tände hoppet för en comeback kort därpå då han överlistade San Jose-målvakten James Reimer med ett precist skott.

Miro Heiskanen noterades för en assist då Joe Pavelski reducerade matchen ytterligare till 5–4 med åtta minuter kvar att spela. Närmare än så kom inte Dallas och San Jose fick avsluta en fem matcher lång förlustsvit.

– Vi måste vara skarpare, spela hårdare och vinna flera kamper. Jag tror allt annat lyckas om vi spelar hårdare och ger vårt allt. Vi hjälpte inte Oettinger (målvakten) tillräckligt under matchen, kommenterar Miro Heiskanen enligt NHL.com.

De övriga Dallas-finländarna Esa Lindell, Jani Hakanpää och Joel Kiviranta höll sig på en positiv plusminus men lyckades inte hjälpa laget desto mer. I San Jose agerade Kaapo Kähkönen reservmålvakt och Markus Nutivaara spelade inte på grund av skada.

Legendarerna rörda till tårar då Salming hyllades

Börje Salming hyllas i Toronto - Spela upp på Arenan

Publiken och spelarna i Scotiabank Arena fick vara med om en känslofylld kväll då Toronto Maple Leafs-legendarer hyllades i Hall of Fame-ceremonin före matchen mot Pittsburgh Penguins. Bland legendarerna fanns även Börje Salming, som diagnostiserades med sjukdomen ALS i somras.

Salming, som fördes ut på isen arm i arm med Darryl Sittler och Mats Sundin, fick stående ovationer av publiken i den slutsålda arenan. Salming och de andra legendarerna rördes till tårar och med Sittlers hjälp kunde han vinka till publiken.

– En oförglömlig stund, match och kväll. Detta var Börjes vilja, kommenterar Sittler enligt NHL.com.

– Månader efter att han blivit diagnostiserad berättade han för oss att han ville vara med under Hall of Fame-helgen, och här är han nu.

Salming var den första svensken att bli invald i ishockeyns Hall of Fame 1996 och är Torontos poängbästa back i klubbhistorien. Svensken spelade över 1000 matcher för Toronto där han vistades 16 av sina 17 säsonger i NHL mellan 1973 och 1989.

– Han är en ikon, både här och i Sverige. Jag har fått möjlighet att träffa och prata med honom vid ett par tillfällen, säger Sundin enligt Yahoo Sport.

– Han är en människa som alla ser upp till.

NHL

Toronto–Pittsburgh 2–4

Washington–Tampa Bay 5–1

Dallas–San Jose 4–5
Roope Hintz (DAL) 1+0, +1, 18,02
Miro Heiskanen (DAL) 0+1, 0, 27,26
Esa Lindell (DAL) 0+0, +1, 16,16
Jani Hakanpää (DAL) 0+0, 0, 15,03
Joel Kiviranta (DAL) 0+0, 0, 10,21

Seattle–Minnesota 0–1

Läs tabelläget i NHL här (text-tv)!

Artikeln uppdaterad 09.36 med citat.

Diskussion om artikeln