Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna kniper en plats till i USA:s senat – fortfarande mycket oklart vilket parti som kommer att ha majoritet

Från 2022
Mark Kelly.
Bildtext Demokraten och tidigare astronauten Mark Kelly får fortsätta som senator från Arizona.
Bild: Rick D'Elia / EPA

Bara några hundratals röster kan bli ytterst avgörande när de sista platserna delas ut i senaten i USA. Demokraterna ser ut att lyckas ta en plats i Arizona.

49–49.

Det är ställningen i skrivande stund, när man räknar hur platserna fördelas mellan republikanerna och demokraterna i USA:s senat.

Sammanlagt 100 platser finns att dela ut. Demokraterna behöver 50 senatorer, eftersom vice president Kamala Harris röst blir avgörande när det är jämnt i en omröstning. För republikanerna behövs 51 senatorer.

Just nu är det omöjligt att förutspå hur det kommer att gå.

Under morgonen, finsk tid, har flera amerikanska medier rapporterat att demokraten Mark Kelly får förnyat förtroende som senator från Arizona, vilket leder till att det står 49 lika mellan de två partierna när två platser fortfarande är oklara.

Republikanerna har övertaget – men ska det hålla?

I Nevada har man redan räknat över 930 000 röster (94 procent av rösterna) och det skiljer färre än 1 000 röster mellan republikanen Adam Laxalt och demokraten Catherine Cortez Masto. Laxalt är den som ligger lite bättre till.

Georgia å sin sida ordnar en andra omgång av valet den 6 december. Valet står mellan sittande senatorn, demokraten Raphael Warnock, och utmanaren, republikanen Herschel Walker. Mindre än en procentenhet skiljde de två kandidaterna åt i den första omgången. Republikanen Walker hade då ett litet försprång, men med en så liten skillnad kan det svänga på fyra veckor.

Det finns alltså två platser som fortfarande är oklara, och just nu ser det ut som om båda två kan gå till republikanerna. Men marginalerna är så små att de lika väl kan gå till demokraterna.

I representanthuset ser det däremot klart ut att det är republikanerna som får majoritet. Där delas 435 platser ut, och 218 platser behövs för majoritet.

Enligt CNN har republikanerna skramlat ihop 211 platser, och behöver alltså bara sju till för majoritet. Demokraterna har 203 platser och en betydligt tyngre uppförsbacke ifall de ska klara av att bli det större partiet.

Källor: CNN, AP