Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskan Katharina Hennig knäppte finska stjärnorna på näsan i Olos – föret fick inga höga poäng av Pärmäkoski och Niskanen: ”Skidorna för det här är där hemma”

Från 2022
Krista Pärmäkoski under tävling i Olos.
Bildtext Krista Pärmäkoski var bästa finländska, men hon kunde inte rå på Katharina Hennig.
Bild: Lehtikuva / Otto Ponto

OS-medaljörerna Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski fick stryk på sin favoritdistans i Olos. Det ger givetvis inga större veck i pannan – Niskanen säger att en miss på slutet kostade segern.

Med två veckor till premiären i skidvärldscupen gjorde Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski vinterns tävlingsdebut i Olos. Ingen av de två finländska stjärnorna lyckades vinna lördagens klassiska mil med intervallstart.

I stället visade Katharina Hennig att tysk längdåkning inte har gått bakåt från förra säsongen.

Hennig – dubbel olympisk stafettmedaljör i Kina i februari – knäppte både Pärmäkoski och Niskanen på näsan i norra Finland.

Hennig var drygt fem sekunder snabbare än Pärmäkoski. Loppets trea Niskanen var i sin tur drygt tio sekunder efter tyskan.

– Båda är tuffa konkurrenter. Jag har gjort tuffare träningar med Kerttu, så jag kunde lita på att formen är där. Nu fick jag också ett kvitto i internationellt motstånd och det ser bra ut, säger Pärmäkoski.

Utmanande före

Lördagens före var ingen höjdare med temperaturer kring noll grader och nederbörd i luften. Det gjorde också att valet föll på ruggade skidor för Pärmäkoski och Niskanen.

– Ingen hade väl trott att vi skulle starta säsongen med ruggade skidor. Mina tävlingsskidor för de här förhållandena är där hemma, säger Niskanen.

– Förhållandena var annorlunda och på andra varvet hamnade jag utanför spåret i en utförskörning. Det var mycket snabbare före i spåret och där kom i ett huj tre sekunder till Krista.

Kerttu Niskanen under tävling i Olos.
Bildtext Kerttu Niskanen slutade trea i Olos.
Bild: Lehtikuva / Otto Ponto

Niskanen startade efter Pärmäkoski och enligt de mellantider som hon fick i skogen låg hon före sin landslagskollega och var på väg mot seger i tävlingen på andra varvet, men missen under avslutningen kostade.

Testar fristilen på söndag

För Pärmäkoski och Niskanen var det här ett första test av formen. Båda två var på höghöjdsläger i italienska bergen i oktober och stod över den inhemska premiären i Vuokatti förra helgen.

I stället har de tränat i Olos den här veckan och uppladdningen inför världscupen fortsätter på samma ställe nästa vecka.

– Träningsmängden känns fortfarande av. Min åkning var inte så skarp och avslappnad som den kan vara i sina bästa stunder. Ruggade skidor gav inte heller bästa tänkbara fäste i alla uppförsbackar, men det var rätt val, säger Pärmäkoski.

På söndag tävlar damerna på femton kilometer fristil. Pärmäkoski och Niskanen har en önskan till den tävlingen: snabbare förhållanden.

– Vi får se hur fristilen funkar och om den har gått framåt under sommaren, säger Niskanen.

Längdåkning, Tykkikisat

10 km, klassiskt, damer:
1. Katharina Hennig, GER 28.02,7
2. Krista Pärmäkoski, FIN + 5,2
3. Kerttu Niskanen, FIN + 10,5
4. Jasmi Joensuu, FIN + 39,7
5. Anna Svendsen, NOR + 44,2
6. Silje Theodorsen, NOR + 45,3
7. Teresa Stadlober, AUT + 45,5
8. Caterina Ganz, ITA + 46,4
9. Anni Alakoski, FIN + 1.06,7
10. Anne Kyllönen, FIN + 1.21,6

Diskussion om artikeln