Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiets Petteri Orpo: Regeringen ”måste skärpa sig” – men han tror inte att den faller

Från 2022
Petteri Orpo i Morgonettan.
Bildtext Regeringen måste skärpa sig (översatt från finskans "rivinsä suoraksi", red. anm.), säger Samlingspartiets Petteri Orpo.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Regeringen måste skärpa sig, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Yles Morgonettan.

– Det är dåligt för Finland att regeringen verkar oförmögen att fungera i en så svår tid som nu. De går från en kris till en annan, säger han.

Att regeringen inte kommer överens i offentligheten speglar inte en välfungerande regering, säger oppositionspolitikern.

– Det ser inte bra ut, säger Orpo.

Petteri Orpo tror ändå inte att regeringen kommer att falla på grund av olikheterna.

Det här handlar stormen kring regeringen om

Vill att regeringen återgår till det normala

Samlingspartiet har ännu inte officiellt tagit ställning till lagförslaget om en ny sametingslag, men några av partiets riksdagsledamöter har sagt att de skulle rösta emot förslaget som det ser ut nu.

Orpo säger till Svenska Yle att det är en väldigt dividerad fråga.

– Lagen handlar om vem som är same och vem som inte är det. Det är en stor, fundamental människorättsfråga som delar åsikter bland samer och lapplänningar, säger han.

Flera regeringar har försökt förnya sametingslagen, utan resultat. Petteri Orpo var själv jord- och skogsbruksminister då regeringen Stubb misslyckades förnya lagen år 2014.

Själv har han inte sett lagförslaget, men säger att hans parti formar sin linje efter att de har sett och diskuterat det. En sak är han ändå säker på:

– Nu måste regeringen återgå till det normala. De borde överräcka ett enhälligt förslag.