Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsklimatet inom fackorganisationen Tehy lär präglas av rädsla – riksdagsledamot Kim Berg önskar att diskussionklimatet skulle förbättras

Kim Berg på väg in till den socialdemokratiska gruppens rum i riksdagen.
Bildtext Riksdagsledamot Kim Berg tvingades lämna Tehys största fullmäktigegrupp efter att han i riksdagen röstade för patientsäkerhetslagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kim Berg blev utesluten ur social- och hälsovårdsfackets största fullmäktigegrupp. Det var efter att han i riksdagen röstade för patientsäkerhetslagen som Tehy motsätter sig.

Fackorganisationen Tehy ansvarar för anställda inom social- och hälsovården samt pedagogiken, och har under det senaste halvåret varit uppe i heta förhandlingar om löneförhöjningar för vårdpersonalen. För en dryg månad tog förhandlingarna slut, men konfliktkänslan har fortsatt inom facket, och arbetsklimatet lär vara spänt.

Utesluten efter en röst i riksdagen

Ett exempel på den spända arbetsmiljön inom facket var då SDP:s riksdagsledamot Kim Berg uteslöts ut fackets största fullmäktigegrupp. Uteslutandet kom efter att han röstade för patientsäkerhetslagen, som Tehy motsätter sig.

Kim Berg eduskunnassa 27. lokakuuta 2022.
Bildtext SDP:s riksdagsledamot Kim Berg (till höger) har jobbat inom Tehy i över 20 år.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Jag upplevde inte att jag hade något annat alternativ då det kom till att rösta om patientsäkerhetslagen. Jag satt i utskotten som förhandlade om lagen, och lyssnade på många sakkunniga. Risken att någon skulle komma att avlida var väldigt stor ifall lagen inte skulle ha trätt i kraft, förklarar Berg.

För Berg, som jobbat inom facket i över två decennier, var det tungt att bli utesluten.

– Självklart känns det inte bra att få en sådan belöning efter över 20 år inom facket. Under den senaste tiden har det ju varit en känsla av rädsla i luften, som gör att folk inte vågar motsätta sig ledningsgruppen. Och det är såklart inte en bra sak, menar Berg.

Ordförande Rytkönen förnekar alla anklagelser

I intervjuer med Yle Uutiset har flera medlemmar inom facket fört fram kritik mot stämningen inom Tehy. Framförallt ordförande Millariikka Rytkönens har kritiserats för en ovilja att lyssna på oliktänkande röster inom organisationen. Andra talar om en atmosfär av rädsla på arbetsplatsen.


Rytkönen har förnekat anklagelserna för Yle Uutiset. Hon menar att det är frågan om en överdrift, och att hon inte är medveten om att arbetsklimatet skulle vara inflammerat.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen med storblommig röd klänning.
Bildtext Tehy:s ordförande Millariikka Rytkönen menar att hon inte är medveten om ett inflammerat arbetsklimat.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle


– Jag skulle vilja fråga dem som fört fram kritiken, vad exakt de menar med en inflammerad stämning på arbetsplatsen. Situationer som dessa bör identifieras mer noggrant, för att vi inom Tehy skall kunna ta itu med dem, menar Rytkönen.

Positivare arbetsklimat utlyses

Riksdagsledamot Kim Berg önskar att man inom Tehy kunde återvända till en arbetskultur där man respekterar varandras åsikter, oavsett om åsikterna kommer från de ledande rösterna inom organisationen eller inte.

Det är viktigt att alla vågar föra fram sina åsikter utan rädsla

― Kim Berg

Framförallt viktigt tycker Berg det är att fostra en diskussionskultur utan rädsla.

– Det kan ju hända att Rytkönen inte känner till de här problemen eftersom de anställda inte vågar berätta om de här sakerna åt henne. Det vore viktigt att alla börjar lyfta upp de här sakerna, och vågar föra fram dina åsikter utan rädsla, trots att de kanske inte motsvarar ordförandes åsikter, menar Berg.