Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Resan mot hemma-VM har startat i moll för Lejonen – klar förlust mot Tjeckien i Jalonen-derbyt och Waltteri Merelä klev av efter läskig och blodig situation

Juho Lammikko ser besviken ut i landslaget.
Bildtext Juho Lammikko gick poänglös av isen mot Tjeckien.
Bild: All Over Press

Finland är på väg mot en riktig svag start på landslagssäsongen. Två raka förluster i Åbo och inga chanser till seger i EHT-turneringen på hemmaplan är det dystra saldot.

Ny målvakt, tre nya backpar, två nya anfallskedjor.

Som väntat hade Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen skakat om i uppställningen efter torsdagens Euro Hockey Tour-start mot Schweiz.

Då blev det förlust efter straffar – och det gick inte bättre i andra matchen för veckan i Åbo.

Tjeckien var det effektivare laget på isen och besegrade Finland med 5–2. Och efter en poäng på två matcher blir den tradionella farsdagsmatchen mot Sverige rätt betydelselös.

– Fem insläppta – då vinner man sällan en hockeymatch. Vi slarvade en del och spelade dumt ibland. Samtidigt hade vi lägen för fler än två mål, men vi spelar för att lära oss, säger Jukka Jalonen i Discoverys sändning.

Läget i EHT-turneringen
LagMatcherPoäng
1. Sverige25
2. Tjeckien23
3. Schweiz23
4. Finland21

Risken är uppenbar att Finland slutar jumbo i hemmaturneringen.

I den tredje perioden kom dessutom en läskig situation då en skridskoskena träffade finske anfallaren Waltteri Mereläs handled. Det blev snabbt rejält med blod på isen och Merelä åkte omedelbart mot omklädningsrummet.

Just nu finns ingen närmare information om läget för Merelä.

Situationen påminde om det som hände för Evander Kane i NHL tidigare i veckan.

Turkulainen satte kvittering

I lördagens Jalonen-derby – Kari Jalonen är tjeckisk förbundskapten – var det Finland som testade målvakten betydligt flitigare, men Roman Will plockade det mesta.

I de två första perioderna tvingades Will, som håller till i Pardubice i den tjeckiska ligan, kapitulera en gång. I mitten av den första perioden piskade Jerry Turkulainen in 1–1 i numerärt överläge.

Hockeyligans tvåa i poängligan avlossade bössan från ena tekningscirkeln och Antti Suomela hade parkerat framför målvakten.

– Det här får väl ses som ett pris för mitt spel i höst. Det är bara att spela då man får chansen här och det värmer att jag gjorde mål, säger JYP:s poängkung i Discoverys sändning.

Snabbt bakslag i tredje

Före Turkulainens fullträff hade Tjeckien tagit ledningen och i andra perioden kom två avgörande mål. Radan Lenc hittade luckan mellan benskydden hos Niclas Westerholm i powerplay och Tomas Dvorak noterades för 3–1 efter ett slagskott från långt håll.

Finland släpper in mål mot Tjeckien.
Bildtext Niclas Westerholm hade ingen rolig kväll i målet.
Bild: All Over Press

Att släppa upp ett Tjeckien med Kari Jalonen och Fredrik Norrena i båset på tränarsidan är ingen vidare idé. KJ-stämplade Tjeckien spelade betydligt mer disciplinerat än andra upplagor – och i tredje perioden tystade tjeckerna publiken i Åbo två gånger om.

Först vid Michael Spaceks 4–1, och sedan när Radan Lenc släckte hoppet för gott.

Finland hann känna kontakt efter Joose Antonens mål i powerplay, men 21 sekunder senare dunkade Lenc in 5–2 och det gjorde att de 8 168 åskådarna på plats fick acceptera faktum.

Efter guld i OS och VM har Lejonen startat resan mot nästa hemma-VM i moll. Målet under sista matchdagen i Åbo blir att spräcka hittills obesegrade Sam Hallams förlustnolla som svensk förbundskapten.

– Vi lär röra om i uppställningen på nytt. Vi har med oss extraspelare av den anledningen, säger Jalonen.

Euro Hockey Tour

Finland–Tjeckien 2–5 (1–1, 0–2, 1–2)

7.41 Jiri Smejkal (Patrik Zdrahal, Libor Zabransky) 0–1
10.59 Jerry Turkulainen (Mikko Lehtonen, Jere Karjalainen) 1–1 PP

27.21 Radan Lenc (Michael Spacek, Petr Kodytek) 1–2 PP
35.00 Tomas Dvorak (Jan Kostalek, Hynek Zohorna) 1–3

47.37 Michael Spacek (Radan Lenc, Filip Chlapik) 1–4
51.27 Joose Antonen (Vili Saarijärvi, Jori Lehterä) 2–4 PP
51.48 Radan Lenc (Filip Chlapik) 2–5

Sverige–Schweiz 3–2 efter förlängning

Diskussion om artikeln