Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drottning Margrethe fick fira 50 år på tronen – äntligen

Drottning Margrethe iklädd lila hatt och kappa vinkar glatt på en balkong.
Bildtext Drottning Margrethe II blev drottning av Danmark fredagen den 14 januari 1972.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Drottning Margrethe II firade på lördagen 50-årsjubileet av sitt trontillträde med en kortege genom Köpenhamn och en mottagning på stadens rådhus.

Den 14 januari i år hade det gått 50 år sedan prinsessan Margrethe av Danmark blev drottning Margrethe II. Men firandet har inte gått som planerat.

Först sköts festligheterna fram till hösten på grund av coronapandemin, sedan sköts de upp från september till november på grund av att drottningens släkting, Storbritanniens drottning Elizabeth II avled. Efter drottning Elizabeths begravning insjuknade 82-åriga drottning Margrethe i covid-19 för andra gången i år.

På lördagen fick danskarna ändå äntligen hylla sin omtyckta drottning.

Vita hästar drar drottningens vagn och lakejer i röda jackor assisterar. Bakom skymtar en folkmassa som viftar med rödvita flaggor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dagen inleddes med en kortege genom centrala Köpenhamn, från Amalienborgs slott till rådhuset, där drottningen togs emot av borgmästare Sophie Hæstorp Andersen.

Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen och drottning Margrethe II ler vid Köpenhamns rådhus. Bakom dem syns en rad hästar med ryttare i paraduniform.
Bildtext Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen (i vitt) välkomnar drottning Margrethe II till rådhuset.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På Rådhusplatsen utanför hade tusentals danskar samlats för att visa sin uppskattning för drottningen.

Glad folkmassa med danskar i alla åldrar har samlats på Rådhusplatsen i Köpenhamn. En del av människorna har Danmarks rödvita flagga i händerna.
Bildtext I lite varmare väder hade väntan på drottningen kunnat vara trevligare, men folk i alla åldrar var på gott humör i alla fall.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I festligheterna deltog förstås också nästa generation av kungligheter. När Margrethe i januari 1972 efterträdde sin far kung Fredrik IX blev hon den första kvinnliga monarken i Danmark sedan drottning Margareta I i början av 1400-talet. Om allt går som planerat blir det kronprins Frederik som tar över tronen efter henne.

Kronprins Frederik skrattar och kronprinsessan Mary vinkar. Båda är klädda i blått.
Bildtext Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary på väg in i Köpenhamns rådhus på lördagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Även kronprins Frederiks lillebror prins Joachim deltog i festligheterna på rådhuset tillsammans med sin hustru, prinsessan Marie. Tidigare i höstas meddelade drottningen att prins Joachims barn mister sina prins- och prinsesstitlar.

Prinsessan Marie och prins Joachim vinkar.
Bildtext Prinsessan Marie och Prins Joachim.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Drottning Margrethes mamma drottning Ingrid var prinsessa av Sverige. I sommar följer nästa kungliga regentjubileum när det blir dags för drottningens kusin att fira 50 år på tronen: Carl XVI Gustaf blev Sveriges kung den 15 september 1973 när hans farfar – drottning Margrethes morfar – kung Gustaf VI Adolf dog.

Drottning Margrethe II vinkar från Köpenhamns rådhus balkong. Till höger stadens borgmästare Sophie Hæstorp Andersen.
Bildtext Drottningen kom ut på rådhusets balkong för att vinka till folkmassan. Till höger Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På Arenan finns ett tvådelat program om drottning Margrethes 50 år på tronen. I programmet intervjuas bland annat det norska och svenska kungaparet om drottningen, men även presidenterna Sauli Niinistö och Bill Clinton berättar om sina minnen av Margrethe av Danmark.

Drottning Margrethe 50 år som drottning - Spela upp på Arenan