Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Turkiet: Terrorismen oroar vissa, men andra vill se Finland i militäralliansen: ”Finland är välkommet med i Nato”

Svenska Yle besökte staden Zonguldak i norra Turkiet och frågade invånarna om deras tankar kring Finlands ansökan om Natomedlemskap. Åsikterna visade sig gå isär – många är redo att välkomna Finland med öppna armar, medan andra vill att stödet för terrori - Spela upp på Arenan

Då Svenska Yle besöker staden Zonguldak i norra Turkiet är det ganska lätt att komma till tals med folk – men visserligen bara med män. Många stöder gärna ett finländskt Natomedlemskap. Andra säger att de vill att stödet för terrorister upphör.

Av Natoländerna är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte har godkänt Finlands Natoansökan. Alla andra medlemsländer har visat grönt ljus, men den politiska ledningen i Turkiet säger att speciellt Sverige stöder och gömmer terrorister Turkiet helst vill få inför domstol.

Förra veckan meddelade Ungern att Finlands medlemskap ratificeras inom kort. Det turkiska styret tvekar ännu.

Då Svenska Yle besöker Zonguldak träffar vi både dem som anser att Finland ska få gå med i militäralliansen genast, och personer som har en helt motsatt åsikt.

– De som stöder terrorister har inget i Nato att skaffa, säger en man som vill vara anonym och absolut inte ställer upp för en bandad intervju.

Hans bestämda åsikt är att både Finland och Sverige stöder terroristgrupper som Turkiet bannlyst.

– Vänner till terrorister vill vi inte ha att göra med, säger den upprörda mannen och fortsätter sin promenad i hamnområdet invid centrum av Zonguldak.

Strandpromenad i Zonguldak, Turkiet.
Bildtext Strandpromenaden invid Zonguldaks centrum är en populär mötesplats.
Bild: Bubi Asplund / Yle

”Ingen har rent mjöl i påsen”

Det finns också de Zonguldakbor som har en mera liberal syn på Finlands Natoansökan. Vissa människor är riktigt positivt inställda till Finlands vilja att gå med i den militäralliansen.

Pensionären Ümit Medeni går längs det vackra promenadstråket tillsammans med sin hustru Nazahat Medeni.

– Finland är välkommet med i Nato, säger Ümit Medeni.

Hans åsikt är att inget land har helt rent mjöl i påsen vad stöd för terrorister beträffar.

– Numera stöder många eller nästan alla länder terrorister på något sätt, småler han.

Två personer står på en brygga.
Bildtext Nazahat Medeni och Ümit Medeni bor i Zonguldak. De svarade på Svenska Yles frågor under sin förmiddagspromenad i hamnen.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Rysslands anfall mot Ukraina i februari, som stärkte den finländska och svenska viljan att ansluta sig till Nato, får Medeni att skaka på huvudet.

– Kriget är ren idioti. Jag tror att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjort något fel och retat upp ryssarna.

Han säger också att amerikanerna ”egentligen är de som är skyldiga till kriget”. Medeni menar att det är USA som pushar på olika länder och orsakar kriget. Han motiverar inte sin åsikt desto mera, men det är intressant att konstatera att samma bild som ofta framförs i rysk statsmedia verkar delas av rätt många turkar.

– För att få slut på kriget måste alla länder mötas och komma överens för att nå fred.

Innan Ümit Medeni fortsätter sin promenad i det vackra solskenet lägger han armen runt sin hustru och ber henne också komma med på bilden för reportaget.

Ryssland vill inte ha amerikanska vapen till sin gräns

Möbelhantverkaren Murat Acar avbryter sitt jobb med att färdigställa ett beställningsjobb för en kund då Svenska Yle knackar på.

– Finland måste få bli medlem, men landet kan inte stödja terrorister. Om Finland inte stöder terrorister ser jag inget problem i ett finländskt Natomedlemskap. Så länge Finland inte är aggressivt eller fientligt mot något annat land finns det inga hinder för medlemskap.

Murat Acar, möbelhantverkare och invånare i den turkiska staden Zonguldak.
Bildtext Murat Acar, möbelhantverkare och invånare i den turkiska staden Zonguldak.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Murat Acar ser ändå vissa farhågor i det finländska medlemskapet i alliansen.

– Om amerikanerna börjar rusta upp i Finland och hämtar vapen till ryska gränsen kan det bli problem. Ryssland gillar säkert inte det.

Han drar paralleller till den amerikanska beväpningen i Grekland nära turkiska gränsområden.

– Om samma upprustning sker vid den finsk-ryska gränsen kan det bli stora problem för Finland, säger Acar.

Över 1300 kilometer gräns med Ryssland

Finlands över 1300 kilometer långa gräns med Ryssland är enligt universitetsstuderande Duhan Güzel ingen egentlig orsak för Finland att gå med i Nato.

Güzel har ändå en positiv inställning till Finlands strävan att bli ett Natoland.

– Finland måste få bli medlem i Nato av den enkla orsaken att fred är viktigt. Och eftersom Turkiet är medlem ska väl också Finland få vara det.

Poträttbild på Duhan Güzel.
Bildtext Duhan Güzel studerar vid universitet i Zonguldak. Han tycker Finland borde få komma med i Nato.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Duhan Güzel vinkar glatt då han går vidare tillsammans med sina tre vänner

– Finland är välkommet som fullskalig medlem i Nato, säger han.

I den här artikeln har vi hört endast män. Svenska Yle bad om intervju av flera kvinnor, men ingen av dem ville uttala sig i den här frågan.