Mäklare om bostadsmarknaden: ”En del av köpkraften borta, men affärer görs ändå”
Efter augusti har allt färre ansökt om lån för att köpa hus eller bostad. Samtidigt säger mäklare i Vasa att kommersen ändå rullar på.
Det är knappast någon överraskning att färre vågar eller vill ta lån i det här skedet. Räntorna och elpriset gör sitt.
Fredrik Björk, vd på Kvevlax Sparbank, säger att det är klart färre som vill lyfta lån nu i syfte att köpa hus eller bostad. Förändringen i folks beteende blev tydlig efter sommaren.
- Det gick bra ända till augusti, men efter det har vi märkt av en klar trend. Förhoppningen är att det ska bli kortvarigt. Att kriget tar slut, inflationen och energipriserna kommer ner och att konsumenternas förtroende återhämtar sig, säger Björk.
Två personer på visning kan vara tillräckligt
På Door LKV i Vasa menar ändå fastighetsmäklare Jessica Forsström att folk nog vågar köpa hus, även i dessa tider.
- Klart att elpriserna och bankernas räntor påverkar. Och visst är det så att en del av köpkraften faller bort. Men åtminstone ännu ser jag inte någon nedgång i antalet affärer som görs. Det kan hända att det syns lite i efterhand i statistiken. Men även om det nu kanske går två personer på visning istället för tio, så är det högst troligt att en av dessa två ändå fattar ett beslut att köpa, säger Forsström.
Inte heller på Kiinteistömeklarit i Vasa verkar man vara värst orolig över läget.
- Lite turbulens kanske. Men det görs nog affärer, nästan i normal ordning, säger fastighetsmäklare Lars-Johan Backman.
Sämsta oktober på tio år
Men enligt Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen var antalet sålda bostäder i Finland i oktober det minsta antalet under oktober månad på de senaste tio åren.
Nedgången i försäljningssiffrorna var större i huvudstadsregionen och i kranskommunerna (nästan 39 procent respektive nästan 44 procent) än i resten av Finland, där nedgången i antalet fastighetsaffärer var nästan 28 procent jämfört med oktober 2021.
Radhusboende verkar öka i popularitet
Sparbankens fastighetsförmedling, SB-Hem, har gjort en undersökning enligt vilken radhusboende ökar i popularitet i Finland.
Enligt undersökningen skulle var femte finländare vilja bo i radhus, om de fritt kunde välja boendeform. Boende i enfamiljshus, som är den boendeform som överlägset flest finländare gillar bäst, har minskat i popularitet med fem procentenheter jämfört med i fjol.
Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem, tror att förändringen beror på att boendekostnaderna har stigit.
Fredrik Björk på Kvevlax Sparbank har också noterat att radhusen blivit mer intressanta.
- Vi har på sistone haft flera fall där kunden som första alternativ haft ett enfamiljshus eller ett bygge, men sen kommit fram till att nu inte är rätt läge. Då har istället ett radhus blivit alternativet, för typ en barnfamilj, säger Björk.
Lars-Johan Backman på Kiinteistömeklarit håller delvis med om radhusens popularitet, men menar att det i högre grad är ett fenomen som gäller huvudstadsregionen.
- Där bor man mer i radhus än här i Vasa med omnejd.
Men ser man på siffror från Etuovi* gällande läget i Vasa, så ser man att marknadsföringstiden som krävs för radhus är lägst av alla boendeformer. Den ligger på 43 dagar, när siffran för till exempel småhus är 76 dagar.
Jämfört med samma tidpunkt i fjol har radhusens marknadsföringstid minskat med hela 33 dagar.
Backman vill ändå inte helt skriva under på Sparbankens utredning, men konstaterar att siffran visar att det finns en efterfrågan på radhusboende i Vasa med omnejd.
- Jag skulle säga så att det finns en efterfrågan på både småhus och radhus, om de har en bra energiform. Andra energikällor än direkt elvärme, säger Backman.
Unga, modiga köpare
På Door LKV har Jessica Forsström däremot noterat en annan trend de senaste åren. Unga köpare hoppar i större grad över ”det första steget” med en höghuslägenhet eller en radhusbostad och går direkt till att köpa ett enfamiljshus.
- Det är ganska modigt och kan ha att göra med att skattefriheten kan användas på ett objekt som är ganska mycket dyrare än en mindre lägenhet i centrum, säger Forsström.
*Siffror som gällde den 4 november