Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vi börjar vara redo att köpa färre men dyrare kläder – ”När jag väljer något tänker jag först på hur och var plagget producerats”

Från 2022
Jeans som hänger på rad i Sokos i Helsingfors.
Bildtext För majoriteten av finländarna är hållbarheten i fokus då man är tvungen att köpa nya kläder.
Bild: Silja Viitala / Yle

Medvetenheten om storleken på vårt ekologiska fotavtryck har ökat i vårt land. Idag anser majoriteten av finländarna att det är värt att betala lite mer för ekologiskt hållbart producerade kläder.

För att leva mer ekologiskt hållbart vill många satsa på kvalitet framför kvantitet då det kommer till kläder, visar undersökningen som gjordes av forskningsbolaget Norstat. I undersökningen deltog drygt 1 000 finländare.

Över hälften av de som förra hösten svarade på enkäten ansåg att klädindustrin inte tar hållbarhet i beaktande, och borde göra det enklare att köpa mer hållbara kläder.

Majoriteten vill se progressiv beskattning i proportion till utsläppen

Att räkna med det ekologiska fotavtrycket i priset på klädesplagg är en idé som stöds av majoriteten av finländarna. Det kunde göras till exempel genom högre beskattning av så kallat snabbmode, och lägre skatter för mer hållbart producerade kläder.

Allt fler önskar få mer klarhet i hur klädesplaggen produceras, och önskar få en bättre inblick i vad som pågår bakom kulisserna i modeindustrin.

En stor mängd kläder som sköljts upp på en strand i Ghana.
Bildtext Av de fibrer som används för att producera textiler hamnar 87 procent på soptippen eller i förbränningsungnar. På denhär stranden i Ghana har tusentals plagg som kastats bort sköljts upp.
Bild: Muntaka Chasant / AOP

– Då jag väljer ett klädesplagg är det första jag tänker på hur och var det producerats. För mig är hållbarhet det viktigaste, att kläderna är gjorda av råvaror som är ekologiskt producerade, berättar Riina Mäkelänlammi, en besökare i ett köpcentrum i Böle.

Hållbarhet föredras framför trendighet

En överväldigande majoritet på 88 procent tycker att hållbarhet är viktigare än trendighet då det kommer till klädinköp.

Största delen av finländarna är också villiga att betala mer för kläder som producerats mer ekologiskt hållbart. För en tredjedel är den maximala prisökningen de är beredda att gå med på 10 procent. En tredjedel är villiga att betala mer än 10 procent mer för ekologiskt hållbara plagg.

En arbetare i Laos största textilfabrik.
Bildtext En arbetare i Laos största textilfabrik. Globalt sett ansvarar textilindustrin för ca 10 procent av de globala utsläppen.
Bild: EPA/BARBARA WALTON


Ungefär en fjärdedel är inte villiga att betala mera för plagg som producerats mer hållbart.

Framförallt unga vuxna oroar sig över klimatkrisen – och väljer att ändra på sin konsumtion

Det är framförallt unga vuxna som är oroliga över klimatkrisen och vill dra sitt strå till stacken för en mer hållbar framtid.

För många betyder det minskad konsumtion och mer fokus på inköp av begagnade kläder.

Jag har helt och hållet slutat shoppa för nöjes skull

Riina Mäkelänlammi


Över 60 procent av de som är mellan 18-29 år gamla menade att de under de senaste åren köpt färre kläder, medan drygt 20 procent svarade att de börjat köpa begagnade kläder och mera hållbart producerade kläder.

– Jag har helt och hållet slutat shoppa för nöjes skull. Nuförtiden funderar jag alltid noggrant om jag faktiskt behöver ett plagg innan jag ens funderar på att köpa något nytt, berättar Mäkelänlammi.

Tre tips för den som vill övergå till mer hållbar klädkonsumtion

Skapa ett galler i hålet.
Bildtext Att lära sig att reparera hålen i sina yllesockor är en perfekt hobby för mörka vinterkvällar.
Bild: YLE/Strömsö
  1. Köp endast det du behöver – och köp i första hand begagnade plagg

  2. Reparera dina kläder då de får hål – så sparar du pengar och får samtidigt en ny hobby!

  3. Undvik att tvätta kläderna för ofta – så undviker du slitage och sparar samtidigt vatten och tvättmedel. Om jeansen börjar lukta kan man till exempel lägga dem i frysen över natten, vilket tar kål på bakteriefloran som ofta är orsaken bakom den unkna lukten.