Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen blev utklassad av tysk i genrepet inför världscupen – nu står han över tävlingar för att hitta formen till Ruka

Iivo Niskanen blir intervjuad.
Bildtext Iivo Niskanen ska träna i norra Finland och tävlar nästa gång då världscupen startar.
Bild: Lehtikuva / Otto Ponto

Iivo Niskanens sista tävling inför världscupen i Ruka slutade med en andraplats. Segern var långt borta – och den tyska vinnaren Friedrich Moch överraskade.

Det blev inga finländska färger i topp i söndagens tävlingar i Olos. När herrarna mätte sina krafter på 15 kilometer fristil var det i stället en tysk åkare i täten.

Det var inget snack om saken. Friedrich Moch följde upp Victoria Carls damseger med att utklassa Iivo Niskanen och resten av fältet.

Då det norska herrlaget, som har tränat i Olos och lade beslag på de fem första platserna i lördagens klassiska lopp, inte kom till start var det i stället en tysk som satte Niskanen på plats.

– Mochs fart överraskade. Det kändes rätt bra, men han rymde iväg. Mot slutet ökade inte marginalen lika mycket, men han åkte verkligen bra. De tyska åkarna körde bra överlag, säger Niskanen i arrangörernas intervju.

Under de två första varven tappade Niskanen 15–16 sekunder per runda. På sista varvet kom fem sekunder till. Niskanen hade i sin tur ungefär tjugo sekunder ner till trean Martin Himma från Estland.

Står över finska cupen

Om två veckor startar skidvärldscupen i Ruka. Niskanen har vunnit flera gånger på hemmaplan i klassisk stil, men efter lördagens norska uppvisning var han inte optimistisk.

– Niskanen är i dålig form, konstaterade han kortfattat.

Det var en aning muntrare tongångar efter andraplatsen i fristil.

– I går var det ett och annat, men det känns åtminstone rätt bra. Nu stannar jag här i Olos och letar efter formen. Jag tränar här tills Ruka, säger Niskanen och bekräftar att finska cupen i Taivalkoski nästa helg avgörs utan honom.

Näst bäste finländare i Olos var Petteri Koivisto med en sjundeplats. Remi Lindholm, som skadade sig i oktober, var tillbaka i tävlingsspåret och blev tia.

Längdåkning, Tykkikisat

15 km (f), herrar:
1. Friedrich Moch, GER 33.09,4
2. Iivo Niskanen, FIN +37,3
3. Martin Himma, EST +58,2
4. Janosch Brugger, GER +1.01,4
5. Edvin Frost, NOR +1.05,3
6. Dominik Bury, POL +1.07,8
7. Petteri Koivisto, FIN +1.10,5
8. Alvar Alev, EST +1.14,6
9. Florian Notz, GER + 1.19,8
10. Remi Lindholm, FIN +1.23,7

Diskussion om artikeln