Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mannen som bodde 18 år på Paris flygfält har dött

Från 2022
En man med buskiga ögonbryn och mustasch står bredvid en reklampelare med den franska filmaffischen för Steven Spielbergs film The Terminal.
Bildtext På den här bilden från 2004 står Mehran Karimi Nasseri bredvid en reklam för filmen The Terminal – Le Terminal på franska – som inspirerades av hans liv.
Bild: Lehtikuva

Mannen som bodde på Charles de Gaulle-flygfältet i Paris från 1988 till 2006 har avlidit. Dödsbudet kommer från flygfältsmyndigheterna eftersom han hade flyttat in på flygfältet igen, bara några veckor före sin död.

Mehran Karimi Nasseri föds i Iran år 1945 men reser till Europa för att försöka hitta sin mamma.

Nasseri blir utvisad från Storbritannien, Nederländerna och Tyskland i brist på rätta inresedokument. År 1980 har han beviljats uppehållstillstånd i Belgien, men han tappar bort de viktiga pappren i samband med en mellanlandning på Charles de Gaulle-flygfältet och de franska myndigheterna vägrar låta honom lämna flygfältet.

Nasseri blir ändå inte utvisad eftersom han är statslös. Han blir kvar på Charles de Gaulle och bosätter sig i terminal 2F. Då är året 1988.

På flygfältet bor han sedan kvar med hjälp av ett nätverk av vänner som förser honom med mat och böcker. Efter elva år beviljas han flyktingstatus i Frankrike, men väljer att inte lämna flygplatsen.

En man sitter på en bänk och rakar sin haka med en liten spegel i handen. Bakom honom syns kassar och papplådor.
Bildtext Mehran Karimi Nasseri levde en stor del av sitt liv på flygfältet i Paris. Bilden är från 2004.
Bild: Lehtikuva

År 2004 gör Steven Spielberg en Hollywoodfilm inspirerad av Nasseris öde. Mannen på flygplatsen i filmen ”The Terminal” spelas av Tom Hanks. Den kvinnliga huvudrollen gör Catherine Zeta-Jones.

Först år 2006 lämnar Nasseri flygplatsen, på grund av sjukdom som kräver sjukhusvård. Då har han bott i terminal F2 i 18 år.

Pengarna från filmen gör att han har råd att flytta in på ett härbärge i Paris.

För några veckor sedan återvände Mehran Karimi Nasseri till Charles de Gaulle och terminal F2. Efter hans död konstaterade personalen på flygfältet att han hade flera tusen euro i kontanter med sig. Han blev 77 år gammal.

Källa: BBC, AFP