Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget beslut i sametingsfrågan – Centern satte än en gång stopp för lagförslaget

Från 2022
Justitieminister Anna-Maja Henriksson, finansminister Annika Saarikko, jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen , Europaminister Tytti Tuppurainen i riksdagen 9.11.2022. Saarikko står lutad över Kurvinen och verkar viska något åt honom.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (till vänster) vill att riksdagen behandlar sametingslagen trots att Centern motsätter sig det. På bild också Centerns ministrar Annika Saarikko och Antti Kurvinen samt SDP:s Tytti Tuppurainen.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Regeringen samlades på söndag kväll för att försöka komma överens om en revidering av sametingslagen. Centern såg till att ärendet bordlades än en gång.

Det var meningen att regeringen skulle få lagförslaget färdigt att skickas till riksdagen vid statsrådet förra sammanträde i torsdags men Centern krävde också då bordläggning av ärendet.

I dagens möte var det försvarsminister Antti Kaikkonens tur att kräva att ärendet bordläggs igen, vilket betyder att ärendet skjuts fram till nästa möte.

Nästa möte är på torsdag, men statsminister Sanna Marin (SDP) har möjlighet att kalla till extrainsatt möte redan i början av veckan.

Inget tyder på att regeringen då heller kommer överens om sametingslagen så som den nu är skriven.

Statsminister Sanna Marin har sagt att regeringen ändå ger lagförslaget till riksdagen, även om Centern där röstar emot.

Statsminister Sanna Marin och finansminister Annika Saarikko i riksdagen 9.11.2022.
Bildtext Statsminister Sanna Marin och finansminister Annika Saarikko har hamnat på kollisionskurs i frågan om sametingslagen.
Bild: Pekka Tynell / Yle

I så fall är resten av regeringen beroende av oppositionens röster, blickarna riktar sig främst mot Samlingspartiet för att samla en riksdagsmajoritet bakom lagförslaget.

Samlingspartiet är ändå delat i frågan och partiordförande Petteri Orpo har inte röjt hur riskdagsgruppen eventuellt skulle rösta i plenum.

Här kan du läsa om vad grälet om sametingslagen går ut på: Vem är same och vem ska få bestämma det? Det här handlar regeringsgrälet kring sametingslagen om

Justitieminister Henriksson vill att lagförslaget tas till riksdagen trots Centerns motstånd

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är föredragande minister för sametingslagen, hon säger till Svenska Yle att hon vill att lagen går till riskdagen trots att Centern motsätter sig det.

– Löser vi inte det här nu så fortsätter Finland att få anmärkningar från de FN-organ som övervakar de här frågorna. Det här är ett mycket tråkigt läge.

Hur mycket skiljer sig Centerns syn från regeringsmajoritetens lagförslag? Hur mycket borde ändras i det för att ni skulle vara överens?

– Det är också så att jag inte kan föra ett lagförslag till riksdagen som inte Sametinget kan godkänna. Den centrala paragrafen har att göra med vem som kan tas upp i Sametingets vallängd. Vi kan inte föra en lag till riksdagen som inte följer Sametingets vilja i den paragrafen.

Nu blir då regeringen antagligen beroende av oppositionens stöd, vad tror du om den utsikten?

– Det är klart att det inte blir lätt att få en majoritet bakom den här lagen, men det skulle vara rättvist att ge alla riksdagsledamöter en möjlighet, och också ansvar, att lösa den här situationen.

– Jag hoppas att man nu ska inse att det inte är så farligt att låta demokratin tala när det gäller sametingslagen.

Riktar du det där mot Centern som inte vill att man alls för lagen till riksdagen så länge regeringen är oense?

– Så har jag förstått att de tycker och jag är ganska överraskad, för de skulle ju få rätt att faktiskt rösta emot det här lagförslaget. Det är ju att ge avkall på regeringens centrala spelregler och det brukar man ju inte göra i normala fall. Att inte ens det duger utan att lagen ska stoppas från att gå till riksdagen, det tycker jag rimmar illa.

Diskussion om artikeln