Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sex döda i explosion i Istanbul – Erdoğan försäkrar att de skyldiga till bombdådet kommer att straffas

Uppdaterad 13.11.2022 23:17.
Räddningsväsendet var snabbt på plats efter explosionen vid Istiklal Caddesi, ett populärt turiststråk i central Istanbul.

Sex människor miste livet och och tiotals skadades när en bomb detonerade i centrala Istanbul på söndagseftermiddagen. Kurdiska grupper och Islamiska staten har tidigare genomfört bombdåd i staden.

Turkiets största stad Istanbul skakades av en kraftig explosion på söndagseftermiddagen. Enligt president Recep Tayyip Erdoğan är det frågan om ett bombdåd.

Attentatet inträffade vid fyratiden på eftermiddagen på Istanbuls mest kända gågata, Istiklal Caddesi, inte långt från Taksimtorget i den europeiska delen av staden.

President Erdoğan uppgav att sex människor hade dödats och att över 50 skadats i dådet. Senare på söndagskvällen sa vice president Fuat Oktay att över 80 personer skadats.

På Twitter försäkrade Erdoğan att myndigheterna arbetar för att avslöja förövarna och de organisationer som ligger bakom dem.

Enligt Oktay kan det ha varit ett självmordsattentat. En kvinna ska vara misstänkt för dådet.

Flera bombdåd har inträffat på Istiklal Caddesi tidigare. Turkiet har ändå varit relativt förskonat från terrordåd sedan åren 2015-16, då Islamska staten begick en lång rad attacker med hundratals dödsoffer.

Förutom Islamiska staten har också kurdiska grupper genomfört terrordåd i Turkiet.

Tillsvidare är det oklart vem som utförde söndagens bombdåd.

Polisbussar blockerar vägen. Bakom bussarna skymtar en moské.
Bildtext Polispådraget i Istanbul var stort på söndagen.
Bild: Erdem Sahim / EPA

Erdoğan försäkrar att förövarna kommer att avslöjas och straffas.

En stor räddningsoperation inleddes strax efter dådet och bilder på sociala medier visar förödelse, rök och panikslagna människor.

Istiklal Caddesi är ett populärt stråk med butiker och restauranger, men de har stängts efter explosionen.

Niinistö kondolerade

President Sauli Niinistö har framfört sina kondoleanser angående dödsfallen till Edoğan, meddelarpresidentens kansli på Twitter.

Terrorism har varit ett centralt samtalsämne mellan Finland och Turkiet under de senaste månaderna eftersom Finland och Sverige försöker få Turkiet att ratificera deras Natomedlemskap. Enligt Turkiet har Finland och i synnerhet Sverige förhållit sig alltför slappt till terrorism.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har också via Twitter uttryckt sitt deltagande med det turkiska folket och invånarna i Istanbul.

Källa: Reuters, AP, STT

Artikeln uppdaterades kl. 22.29 med uppgifterna om att det kan ha varit ett självmordsdåd genomfört av en kvinna.

Artikeln uppdaterades kl. 23.17 med uppgifter om tidpunkten för tidigare terrordåd.