Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygbiljetterna har blivit dyrare och de höjda räntorna på bostadslån börjar kännas av på bred front – inflationen steg till 8,3 procent i oktober

Uppdaterad 14.11.2022 11:14.
Vy från ett flygplan. Moln och terräng syns på bilden som tagits i Finland i september 2020.
Bildtext Priserna på flygbiljetterna steg mest. Utrikesresorna var 14,7 procent dyrare jämfört med maj 2022.
Bild: Silja Viitala / Yle

Konsumentpriserna var i oktober snäppet högre än i september. Det är särskilt den dyra energin som syns i form av dyrare flygbiljetter och de stigande bolåneräntorna som ger fart åt inflationen.

Inflationen i Finland uppgick till 8,3 procent i oktober jämfört med ett år tidigare, visar siffror från Statistikcentralen. I september var siffran 8,1 procent jämfört med läget i september 2021.

Priset på energi förklarar fortsättningsvis en stor del av den snabba inflationstakten. Elektricitet, diesel och bensin har blivit klart dyrare på ett år.

Det nya är att i höst märks också höjningen av den genomsnittliga bolåneräntan mer än tidigare i konsumentpriserna. Också räntorna på konsumtionskrediter har stigit.

Det kostar mer att ha bostadslån

Räntorna på bostadslån steg med 67 procent och räntorna på konsumtionskrediter med 24 procent jämfört med oktober i fjol.

”Höjningen var visserligen väntad eftersom Europeiska centralbanken i september höjde sin styrränta för andra gången under detta år. Det är ändå bra att betänka att räntenivåerna fortsättningsvis är relativt låga: genomsnittsräntan på bostadslån är 1,3 procent och på konsumtions- och andra krediter 3,5 procent”, uppger överaktuarie Kristiina Nieminen i Statistikcentralens pressmeddelande.

Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn.

Över 70 procent av finländarna drar åt svångremmen – sparar på el, resor och mat

En stor del av finländarna ser skäl att spara in på olika kostnader. Enligt en undersökning går 71 procent med sparplaner som bland annat gäller ändrade matvanor.

Sedan oktober 2022 har priset på flygbiljetter stigit mest, det gäller såväl utrikes- (14,7 procent) som inrikesflyg (23,9 procent). Sedan maj 2022 har flygbiljetterna blivit 46 procent dyrare.

Det har också blivit dyrare att äta och dricka: priset på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med 15,7 procent på ett år.

Vad gäller baslivsmedel (spannmål, mjölkprodukter, ägg, smör, kaffe, kött, fisk med mera) har produkterna blivit i snitt 20 procent dyrare. Detta har redan påverkat finländarnas köpbeteende; hushållen köper mindre mat än för ett år sedan.

Källor: Statistikcentralen, STT

Henkilö valikoi salaattia kaupassa.

Inflationen påverkar våra konsumtionsvanor – matvaror är enklare att byta ut, men med bensin och el får du bita i det sura äpplet

Inflationen gör att människor måste tänka mera på hur och på vad de spenderar sina pengar. Vi har talat med Edvard Johansson, som är professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi, om hur de stigande priserna påverkar konsumtionen.