Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerledamöter om sametingslagen: “Vi går inte med på lösning som inte garanterar alla samers och samegruppers rättigheter”

Från 2022
Uppdaterad 14.11.2022 16:56.
Kostymklädd man med skägg sitter i riksdagen. Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä i riksdagen i oktober 2019.
Bildtext Riksdagsledamoten Mikko Kärnä säger att Centern vill försvara minoriteten inom minoriteten. Om det så kallade lappkriteriet tas bort så förlorar många som länge har funnits på vallängderna sin rösträtt.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Sametingslagen är en personlig fråga bland annat för riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C). Han säger att han känner alla inblandade parter i konflikten.

Alla centerledamöter från Lappland – det vill säga Mikko Kärnä, Markus Lohi och Katri Kulmuni - anser att slopandet av det så kallade lappkriteriet är problematiskt.

De som är för lagförslaget vill däremot att ”lappkriteriet” ska tas bort. Orsaken är att sametingsmajoriteten är rädd för att sametinget ska förfinskas.

Åtta ledamöter av sametingets 21 ledamöter motsätter förändringen, men majoriteten anser att det inte är ändamålsenligt att sametinget kan fyllas av personer som inte kan samiska och inte utövar samisk kultur, utan vars enda sametillhörighet härstammar från en anfader hundratals år tillbaka i tiden.

Porträttbild av Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är föredragande minister för sametingslagen. Henriksson säger till Svenska Yle att hon vill att lagen går till riksdagen trots att Centern motsätter sig det.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

”Jag känner alla parter i den här konflikten”

Kärnä säger att Centern vill försvara minoriteten inom minoriteten. Kärnä kallar sametingslagen för ”samernas grundlag”.

– Om lappkriteriet tas bort så förlorar många som länge har funnits på vallängderna sin rösträtt. Bland andra enaresamen Kari Kyrö som i senaste valet var röstmagnet skulle tas bort från vallängden, säger Mikko Kärnä.

Det här är en mycket personlig fråga för dig?

– Jag känner alla parter i den här konflikten och jag kan inte godkänna en lösning som inte garanterar alla samers och alla samegruppers rättigheter.

Katri Kulmuni puhui eduskunnassa 16. toukokuuta.
Bildtext Partikollegan Katri Kulmuni har också klart deklarerat att problemet sitter i det så kallade lappkriteriet. De som är för lagförslaget vill att det så kallade ”lappkriteriet” tas bort. Kärnä och Kulmuni säger att de vill försvara alla samers och samegruppers rättigheter.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kärnä vill inte kommentera en eventuell regeringskris

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är föredragande minister för sametingslagen. Henriksson säger till Svenska Yle att hon vill att lagen går till riksdagen trots att Centern motsätter sig det.

Vad gör Centern om justitieministern för lagförslaget till riksdagen? Då blir det omröstning i statsrådet och Centern kommer att rösta emot lagförslaget i riksdagen, konstaterar Kärnä.

– Vi kommer att få stöd från oppositionen och det finns inga förutsättningar för att lagförslaget skulle nå framgång i riksdagen, säger Kärnä.

Är det här en regeringsfråga för Centern?

– Det vill jag inte kommentera. Men naturligtvis har inte den här processen förbättrat regeringens funktionsförmåga, säger riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C).

Markus Lohi i riksdagen 23.10.2019
Bildtext Alla tre lappländska ledamöter motsätter sig lagförslaget i nuvarande form. Inte heller Markus Lohi, som är Centerns förra gruppordförande, kan godkänna lagförslaget i nuvarande form.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Centerledamöter om sametingslagen: “Vi går inte med på lösning som inte garanterar alla samers och samegruppers rättigheter”

2:13

Diskussion om artikeln