Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danska Karen Ellemann Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare – har kritiserat organisationen för att vara en för dyr kaffeklubb

Från 2022
Uppdaterad 14.11.2022 15:50.
Den danska politikern Karen Ellemann står upp och håller tal.
Bildtext Karen Ellemann tillträder som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet vid årsskiftet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För nio år sedan tyckte Karen Ellemann, dansk folketingsledamot och tidigare minister i flera repriser, att såväl Nordiska rådet som Nordiska ministerrådet är för dyra institutioner.

Vid årsskiftet tillträder den danska Venstrepolitikern Karen Ellemann posten som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Hon efterträder finländaren Paula Lehtomäki som innehaft posten sedan 2019.

Nordiska ministerrådet är det officiella samarbetsorganet för de nordiska regeringarna.

Det intressanta i sammanhanget är att Karen Ellemann år 2013 ansåg att både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet borde avskaffas i sin nuvarande form, och kritiserade organen för att vara för dyra kaffeklubbar.

Hon skrev i sin kommentar i Berlingske att parlamentariker sitter på utdragna möten och vid goda middagar och visionerar fram fina målsättningar, men att visionerna ofta tynar bort till ingenting när gästerna väl rest hem och att det hela kostar riktigt många skatteslantar.

Ellemann skrev då för nio år sedan att en kamel kan streta på i 14 dagar utan att äta och dricka medan deltagarna i rådens möten kan äta och dricka i 14 dagar utan att uträtta något nödvändigt”.

Statsminister Frederiksen: Ellemann har precis det som behövs för uppdraget

Utnämningen av Ellemann kommenteras av Danmarks statsminister Mette Frederiksen som säger sig glädjas mycket år att de nordiska länderna kunde enas om att utnämna henne till ny generalsekreterare.

”Hon har med sin stora erfarenhet av nordiska samarbete den helt rätta profilen för att stå i spetsen för det nordiska regeeringssamarbetet”, uppger Frederiksen i pressmeddelandet.

Ellemann,53, har varit bland annat social- och inrikesminister, minister med ansvar för miljö och nordiskt samarbete och jämställdhetsminister.