Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vattenledningar är inte dåliga enbart för att de är gamla – i många kommuner behövs kilometervis rör ändå saneras

Från 2022
En kvinna ser in i kameran.
Bildtext I Västnyland är riskerna inte lika stora som i Helsingfors, för våra rör är mindre, säger Klara Eklund, direktör för Raseborgs vatten.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Vattenläckor kan uppstå var som helst som det finns vattenledningar, påpekar Åbo Vattenförsörjnings vd Irina Nordman. Men i Helsingfors är ändå risken förhöjd eftersom ledningsnätverket är så omfattande.

Exakt vad som ligger bakom serien läckor i vattenledningar i Helsingfors på söndagen och måndagen är ännu oklart, men vattenförsörjningsbolaget HRM:s avdelningschef Tommi Rantala utesluter sabotage.

Mer sannolikt är att en läcka på en viktig ledning på Flemingsgatan i Berghäll ledde till att vattenflödets riktning förändrades i många rör, varefter tryckförändringar ledde till att fler läckor uppstod. Sammanlagt hade sju läckor uppdagats på måndagsförmiddagen.

Rantala säger att det är så här det går då saneringsskulden är hundratals miljoner euro på nationell nivå, och när saneringstidtabellen är grundligt försenad. Ledningarnas ålder i Helsingfors är också hög.

Ursprungsledningar i bruk i Åbo

Men åldern är inte allt. Enligt Irina Nordman, vd för Åbo Vattenförsörjning, finns det i Åbo rör som är i bruk som installerades då det nuvarande vattenledningssystemet byggdes, 1904.

– De äldsta rören, de som är kvar från före kriget, är i bra skick. De är byggda med bra material, berättar Nordman.

Åbo sanerar, det vill säga förnyar eller förstärker, sådana rör som är gjorda i dåligt material.

– 1960- och 70-talets material var det sämsta, konstaterar hon.

I Raseborg har man nyligen kartlagt vattenledningarna för att planera saneringsstrategin. Exakt alla rörbitar är inte kartlagda.

Översvämning orsakad av ett vattenläckage på Kinakvarnsgatan i Åbo.
Bildtext Förra året sprang en vattenledning läck på Kinakvarnsgatan i Åbo.
Bild: Yle / Lukijan kuva

– De äldsta vi vet om är från 1929 och är mindre bitar i Gamla stan i Ekenäs, berättar Raseborgs vattenverks direktör Klara Eklund.

– De flesta är från 30- och 40-talet.

Uleåborg är en annan stad med gamla rör, där är de äldsta från 1902. Enligt Uleåborgs vattennätverkschef Tero Kilpeläinen påpekar att betydligt äldre rör än så ännu är i bruk såväl i Finland som ute i världen.

25 kilometer på åtta år

– Vattenläckor kan uppstå överallt där det finns vattenledningar, säger både Irina Nordman och Tero Kilpeläinen.

Helsingfors har flera och större vattenledningar, så såklart är risken förhöjd där. Men för att förebygga läckage av den storleken sanerar landets vattenverk kontinuerligt sina ledningssystem.

– Vi har byggt upp ett saneringsprogram, och de närmaste åtta åren ska vi sanera 25 kilometer vattenrör, från 30- och 40-talen främst, säger Klara Eklund i Raseborg.

– Riskerna här är inte lika stora som i Helsingfors, för våra rör är mindre. Men förstås har vi också rör som behöver saneras och vi har också läckor, men inte lika stora och det blir inte sådana stora gropar som nu i Helsingfors, säger Eklund.

En bil har fallit i ett hål i asfalten, orsakat av en vattenläcka.
Bildtext Stora hål skapades i vägen där några av läckorna ägde rum i Helsingfors.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

I Åbo har man trappat upp saneringsåtgärderna sedan millennieskiftet, enligt Irina Nordman.

– I början av 2000-talet satte vi några miljoner euro på sanering, nu är det 78 miljoner, säger Nordman.

– Förstås har kostnaderna ökat men vi sanerar nog också mera nu än för tjugo år sedan.