Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vägavsnitt sjönk ihop då vattenledningar sprang läck – fanns ändå ingen risk för huskollaps, enligt vattenchef

Närbild på en man i urban miljö.
Bildtext Ingen risk för att husgrunder skulle ha skadats av vibrationerna från kollapsade gator, säger HRM:s avdelningschef Tommi Rantala.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Det finns ingen risk för sönderskakade husgrunder i kölvattnet av läckagen i Helsingfors. Det säger HRM:s avdelningschef Tommi Rantala.

Flera läckande vattenledningar har lett till kollapsade gator och avbrott i vattenförsörjningen på olika håll i Helsingfors de senaste dagarna. Läckagen började på söndagsmorgonen och fortsatte under dagen och natten till måndagen. De har ställt till med oreda i bland annat Berghäll, Sandviken, Alphyddan och Gloet i Helsingfors.

Flera vägavsnitt kollapsade, men enligt Tommi Rantala, chef för vattennätet på Helsingforsregionens miljötjänster HRM, finns det inte någon risk för att husgrunder i närheten skulle ha skakats och skadats.

– Den risken finns inte i det här fallet, säger Rantala.

En bil har fallit i ett hål i asfalten, orsakat av en vattenläcka.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Däremot har vatten i flera fall runnit ner i källare, säger Rantala.

– Vi ska kartlägga vilka fastigheter som drabbats av vattenskador och behöver torkas.

Kan sådana här fall bli vanligare, är det här en fara för allmänheten?

– Nej, det är inte fråga om någon allmän fara, det är fråga om ett föråldrat vattennät. Men jag rekommenderar att folk har en kanna vatten i kylskåpet och fyller någon hink med vatten för säkerhets skull så länge problemen pågår.

Nu ska vägarna lappas ihop

Reparationerna är redan igång. Skadorna ska kartläggas och de vägavsnitt som kollapsat ska repareras så att trafiken kan löpa igen.

– Nu gäller det för oss att också se till så att inga fler läckage uppstår.

Vattenmyndigheterna tror att en kedjereaktion uppstod då ventiler stängdes av efter det första läckaget. Det ändrade på flödesriktningen i vattenledningarna, vilket satte igång en tryckvåg som gjorde att systemet sprang läck på flera andra ställen.

Som mest drabbades flera hundra invånare av vattenavbrott. Men under måndagseftermiddagen var alla akuta problem åtgärdade.

– Inga invånare saknar vatten just nu, alla akuta problem har fixats till. Och de reparationer som kan utföras senare har skjutits upp, säger Rantala.