Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Missnöjda kunder kommer sannolikt att tvinga fler kommunala elbolag att sänka sina priser

Från 2022
Uppdaterad 15.11.2022 09:25.
Juha Beurling-Pomoell seisoo aulassa.
Bildtext Juha Beurling-Pomoell som är generalsekreterare för Konsumentförbundet säger att frågan är hur vissa konsumenter över huvud taget ska ha råd att betala sina elräkningar.
Bild: Mikko Koski / Yle

Vasa Elektriska kommer att sänka sina priser på tisdagen. Det är kundernas missnöje som tvingar fram prisändringen.

Vasa Elektriska höjde priset på sin el till 29,90 cent per kilowattimme den 15 oktober. Efter stora protester bland kunderna beslöt Vasa Elektriskas styrelse den 31 oktober att bolaget ska justera sina priser nedåt. Hur mycket klarnar klockan 13 på tisdagen.

Mikaela Jussila som är kommunikationschef på Vasa Elektriska säger att prissänkningen beror på starka signaler om hur mycket oro elpriset orsakar bolagets kunder.

Juha Beurling-Pomoell som är generalsekreterare för Konsumentförbundet tror att fler bolag kan tvingas följa Vasa Elektriskas exempel.

– Det politiska trycket ökar hela tiden och de kommunala bolagen måste reagera på ett eller annat sätt.

Över huvud taget är det de kommunalt ägda elbolagen som upplever den största pressen.

– Kommuner leds av politiskt invalda ledamöter som måste reagera på kommuninvånarnas problem på ett annat sätt än privata utländska ägare, säger Juha Beurling-Pomoell.

De höga priserna är orättvisa

Juha Beurling-Pomoell förstår att många ser rött när de får sin elräkning.

– Konsumenterna är mest arga på att de i vissa fall måste betala skyhöga priser på sin el samtidigt som vissa elbolag gör massiva vinster. Vi tycker elmarknaden på sätt och vis har gått sönder då konsumenterna inte har rimliga priser.

Juha Beurling-Pomoell tycker att det handlar om rättvisan mellan olika typer av elkonsumenter.

– Vissa konsumenter med gamla tidsbundna avtal har rimliga priser till och med i dag, men andra konsumenter i en del kommuner har helt orimliga priser. De har inte råd att betala sina räkningar.

Två män står bakom ett podium. I bakgrunden en skärm med en presentation.

Nu är det klart: Vasa Elektriska sänker priserna – från december kostar elen 19,87 cent per kilowattimme

Vasa Elektriska meddelade på tisdagen att priset för elen blir 10 cent billigare per kilowattimme. Det är kundernas missnöje som ligger bakom prisändringen.

Många kommuner kan tjäna på elkrisen

I vissa kommuner har både politiker och elbolagen ändå försvarat de höga elpriserna.

Elverket i Tammerfors har mer än fördubblat sina priser och kunde under början av året öka sin vinst mer över 70 procent.

Helsingfors elbolag Helen har höjt sina priser på kontrakt som är i kraft tills vidare tre gånger i år, senast i slutet av oktober då priserna steg med 60 procent.

Samtidigt kunde Helen rapportera vinster från juni-september på 58 miljoner euro. Det är tre gånger mer än under motsvarande tid i fjol.

Helens styrelseordförande Osmo Soininvaara säger till Yle att Helen vill hålla samma prisnivå som andra bolag.

– Läget blir inte bättre av att vi tar till bolagsvisa lösningar så att folk kommer i ett helt ojämlikt läge beroende på var de bor och vilket bolags kunder de är.

Konkurrensen borde fungera så att bolagen vill sänka sina priser för att få mera konsumenter

Juha Beurling-Pomoell

Det är en logik som Juha Beurling-Pomoell inte håller med om.

– Om ett elbolag tycker att det måste höja sina priser för att ett annat bolag gör så betyder det att konkurrensen inte fungerar. Konkurrensen borde fungera så att bolagen vill sänka sina priser för att få mera konsumenter. Där ser vi att elmarknaden inte fungerar så som den borde, säger Beurling-Pomoell.

En klar orsak till Soininvaaras logik är att städer och kommuner gärna tar emot god utdelning från sina elbolag speciellt nu när den höga inflationen drabbar också dem.

Jussi Laitinen som är vd för Tammerfors elverk motiverar till finska Yle de höga priserna med att de bättre pressar konsumenterna att sänka sin elförbrukning.

Juha Beurling-Pomoell tycker att elpriserna redan nu är såpass höga att alla konsumenter försöker minska sin elkonsumtion så mycket de bara kan.

– Därför talar vi inte nu om hållbarhetsfrågan. Nu ställer vi frågan hur vissa konsumenter över huvud taget har råd att betala sina räkningar.

Många elbolag åker snålskjuts på dyr gas

Orsaken till att elpriserna nu har stigit så högt är att de avgörs på den nordiska elbörsen som fungerar lite som en auktionskammare.

Vid varje given tidpunkt säljs all el till det pris som den högst bjudande köparen är villig att betala. Nu när Ryssland för energikrig mot Europa och det är brist på el kan priserna bli höga också här i Norden.

Samtidigt har det inte blivit dyrare att producera till exempel vindkraft, vattenkraft eller kärnkraft. De elproducenter som har låga produktionskostnader kan nu åka snålskjuts på på den dyra fossila elproduktionen.

Därför är Europa nu fullt av elbolag som kammar hem stora vinster samtidigt som andra håller på att gå under.

EU planerar specialskatter på dessa stora vinster, och också Finland utreder hur en sådan kunde genomföras hos oss. Men Juha Beurling-Pomoell påpekar att en sådan skatt inte innebär någon omedelbar lättnad för trängda elkunder.

– Skatten kommer tyvärr inte att påverka konsumentpriserna. Den innebär bara att vissa bolag måste betala en del av sina vinster till staten. Då kan en del konsumenter få stöd genom staten, men skatten påverkar inte direkt de räkningar som konsumenterna nu får.