Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Innebandylandslagets stjärna talar ut – Joonas Pylsy drabbades av blodpropp på uppvärmningen inför Norgematchen: ”Har levt i en mardröm”

Uppdaterad 14.11.2022 16:57.
Joonas Pylsy löper.
Bild: Innebandyförbundet/Vilma Pekkala

Meningen var att Joonas Pylsy skulle inleda sitt VM-äventyr i gruppspelsavslutningen mot Norge. Men uppvärmningen tog sig en oväntad och skrämmande vändning för stjärnans del. Pylsy avslöjar att han drabbades av TIA på uppvärmningen.

Stjärnspelaren Joonas Pylsy missade Finlands två första gruppspelsmatcher i innebandy-VM på grund av en förkylning. Inför matchen mot Norge hade anfallaren fått grönt ljus på spel.

Men på uppvärmningen drabbades 32-åringen av svindel och muskelkramper. Pylsy fördes snabbt till ett vårdrum i arenan och därifrån vidare till sjukhus med ambulans.

I sjukhuset konstaterade man att han åkt på en transitorisk ischemisk attack, TIA. Det innebär att en blodpropp för en kort stund täpper ett blodkärl i hjärnan och kan ses som en varningssignal för stroke om inte behandlingen kommer igång i tid.

Det är innebandyförbundet som avslöjar händelseförloppet i ett pressmeddelande.

– Vi har levt i en mardröm under de senaste dagarna. Nu är läget ändå på väg åt det stabilare hållet, berättar Pylsy och frun Tea från sjukhuset.

Inget samband med förkylningen

Spelaren har hållit till på ett sjukhus i Zürich ända sedan händelsen. Till vardags spelar Pylsy för schweiziska Wiler-Ersigen.

– Kommande månader fokuserar vi helt och hållet på rehabilitering. Vi önskar oss förståelse samt lugn och ro från folk.

– Vi ville kort komma ut med saken. Telefonen är så full med meddelanden samtidigt som det finns olika spekulationer, berättar paret.

Att det skulle finnas samband mellan förkylningen och blodproppen vill man förneka.

– Det har snackats en del om att förkylningen skulle kunna ligga bakom dessa symptom. Vi vill ta kål på de ryktena, de två sakerna har inget att göra med varandra.

Enligt Iltalehti är Pylsy kvar i sjukhuset. Resten av laget reste hem på måndagen.

Pylsy ersattes av Peter Kotilainen till kvartsfinalen mot Tyskland. Finland tog till slut brons efter att ha slagit Schweiz i går.

Diskussion om artikeln