Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Nu skulle det vara ett bra tillfälle att fundera på vad man har och inte har” – finländarna uppmanas förbereda sig för strömavbrott

Alla borde ha förnödenheter hemma så att man klarar sig 72 timmar.
Bild: Antti Kuusiniemi/Yle

Finländarna uppmanas i vinter ha beredskap för eventuella elavbrott på grund av elbrist.

Bland annat kommer det att ordnas informationstillfällen om hur elavbrott påverkar vardagen, hurdan beredskap städerna och kommunerna har och hur man själv kan förbereda sig för elavbrott.

– Jag har till exempel nötter och blåbärssoppa hemma och vatten är viktigt att ha så att man kan dricka, säger Raija Koivisto som är utbildare för så kallade 72-timmars kurser, där man går igenom hur man ska förbereda sig för krissituationer.

Raija Koivisto är utbildare för så kallade 72-timmars kurser där man går igenom hur man ska förbereda sig för krissituationer.
Bild: Antti Kuusiniemi/Yle

– Ficklampor är jättebra och radio med batterier. Om man har barn hemma kan det vara bra att ha godis så att de hålls glada.

Koivisto säger att inte alla har den här viktiga utrustningen hemma.

– Nu skulle det vara ett bra tillfälle att lite börja fundera på vad man har och inte har. Om man till exempel inte har någon tv, barnen kan inte spela, eller man inte kan koka mat på elspisen eller använda mikrovågsugnen. Då är det bra att nu börja planera hur man ska klara sig.

Öva på att vara utan ström

Förutom att se till att man har så att man klarar sig några timmar kan man också förbereda sig på ett par timmars elavbrott genom att öva. Då vet man mer om vad som händer hemma, på jobbet eller i skolan om strömmen är borta.

– Till exempel hemma hos oss har vi övat med barnen vad som händer om vi inte har el, till exempel att vi inte har någon tv, vi kan inte använda datorn och vi kan inte gå på toaletten.

Om det blir planerade strömavbrott beror på hur mycket el som konsumeras och hur mycket el som produceras, både i Finland och i resten av Norden. Konsumtionen påverkas mycket av vilken tid på dygnet det är, mest el använder vi i under morgonen och på den sena eftermiddagen. Konsumtionen påverkas också av hur kallt det är ute. Elproduktionen påverkas också av vädret, om det till exempel blåser produceras mera vindkraft. Produktionen påverkas också av om alla kraftverk är igång eller om något av dem är ur bruk.

Myndigheterna tror nu att de kommer att kunna meddela på förhand om planerade strömavbrott som görs för att spara el och elavbrotten ska inte bli längre än mellan en och två timmar.

Skolor och daghem öppna som vanligt

Vasa stads beredskaps- och säkerhetschef Marjo Lindgren berättar att till exempel att stadens skolor och daghem kommer att vara öppna som vanligt under de eventuella strömavbrotten och stadens tjänstemän jobbar som vanligt.

Den största olägenheten är enligt Lindgren förutom att det eventuellt är mörkt är att vattnet och avloppet inte fungerar och blir det strömavbrott ska man inte avvända vatten varken från kranen eller på wc.

– Både i hemmen och på arbetsplatserna måste man komma ihåg att inte använda vatten, det är den största enskilda olägenheten, säger Lindgren.