Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden: Öppen och rak diskussion med Kinas ledare – ”USA vill ha fredlig lösning om Taiwan”

Uppdaterad 14.11.2022 18:50.

USA:s president Joe Biden träffade Kinas ledare Xi Jinping i Indonesien på måndagen. Biden beskrev samtalet som öppet och rakt. Han ansåg att det inte behöver bli ett nytt kallt krig mellan länderna.

Biden inledde sin presskonferens efter ett samtal med Kinas ledare Xi Jinping med att säga att mellanårsvalet i USA var ett tecken hur stark demokratin är i USA.

Valet utgjorde enligt Biden ett förkastande av dem som ljuger om presidentvalet i USA 2020. Bidens demokrater behöll senaten i valet trots prognoser om en röd våg där republikanerna skulle ha båda kamrarna i kongressen.

Vita huset säger att Biden under sitt tre timmar långa samtal med Xi opponerade sig mot Kinas allt aggressivare handlingar mot Taiwan. Biden tog också upp människorättsfrågor i Xinjiang, Tibet och Hongkong.

”Strävar inte efter konflikt”

Biden sa att USA är fast beslutet om att upprätthålla fred och stabilitet mellan Kina och Taiwan. Biden tror inte att Kina har några nära förestående planer på att attackera Taiwan.

Biden själv beskrev samtalet som rakt och öppet. Det var Bidens och Xis första möte sedan Biden blev USA:s president.

Biden gjorde det klart under samtalet att USA kommer att försvara USA:s intressen och värderingar, försvara mänskliga rättigheter och internationell lag.

– Vi kommer att tävla hårt, men jag strävar inte efter en konflikt, jag vill hantera den här konkurrensen på ett ansvarsfullt sätt, sa Biden om mötet med Xi.

New York Times: Klimatsamtal återupptas

Enligt The New York Times enades Biden och Xi om att USA och Kina ska återuppta förhandlingarna om klimatet. Kina pausade förhandlingarna efter att representanthusets talman Nancy Pelosi besökte Taiwan i augusti i år.

Angående Ukraina var båda länderna enligt Biden eniga om att det är totalt oacceptabelt att använda kärnvapen i Ukrainakriget. Både USA och Kina har redan tidigare fördömt alla planer på använda kärnvapen i det ryska kriget mot Ukraina.

Biden avslutade sitt anförande med att säga att USA håller fast vid sina åtaganden och samarbetar med länder för att åstadkomma framsteg i världen.

– Inget land har bättre förutsättningar att bidra till att bygga den framtid vi vill ha än Förenta Staterna, sa Biden.

Artikeln uppdaterades klockan 18.50 med ett textat videoklipp.