Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Verstappen struntade i stallordern och skapade storm i mästarstallet – Red Bull i möte efter kontroversen, F1-experten: ”Perez slog nog näven i bordet”

Uppdaterad 14.11.2022 20:46.
Sergio Perez och Max Verstappen i samspråk.
Bildtext Relationen mellan Sergio Perez och Max Verstappen är den stora F1-snackisen efter tävlingen i Brasilien.
Bild: XPB Images

Varför ville inte Max Verstappen hjälpa stallkamraten som ställt upp för honom i vått och torrt? I holländsk media tror man att det är Monacos kval som spökar i världsmästarens skalle. Det var osportsligt, summerar Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

F1-fansen gnuggade sig i ögonen när radiokommunikationen mellan Max Verstappen och stallet kablades ut efter Brasiliens GP.

Den klara världsmästaren Verstappen hade inget på spel och uppmanades av Red Bull att ge sin sjätteplats till stallkamraten Sergio Perez bakom honom. Mexikanen går en kamp om andraplatsen i sammandraget mot Ferraris Charles Leclerc.

Men Verstappen ignorerade stallordern. Efter målgång undrade stallet varför.

– Jag sa redan förra sommaren att det inte kommer att hända. Jag har varit tydlig med att jag har mina skäl, och dem står jag fast vid, svarade Verstappen till tävlingsingenjören.

– Tack för det. Han visade vilken slags typ han egentligen är, konstaterade Perez i teamradion.

”Osportsligt”

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens ställer sig högst oförstående till världsmästarens agerande.

– Jag tycker att det var osportsligt. Även om man har sina skäl så kan man reda ut dem på kontoret eller någon annanstans – men inte ute på banan.

Perez fick dra sitt strå till stacken i flera race i fjol för att hjälpa Verstappen i titelkampen mot Lewis Hamilton. Söndagens incident ledde till att Perez och Leclerc nu står på samma poäng i sammandraget.

– Efter allt jag gjort för honom så var det en besvikelse. Jag fattar ingenting, jag blev riktigt överraskad, kommenterade mexikanen för Sky Sports efter loppet.

VM-sammandraget

Efter tävlingen gick stallet igenom händelsen med förarna.

– De har nog haft en ganska häftig diskussion internt, det är jag helt övertygad om. Perez var ju synnerligen besviken. Jag tror nog han slog näven i bordet ett par gånger, tippar af Petersens.

Holländska teorin: Verstappen har inte glömt Monacos kval

När Verstappen mötte media efter mötet gick det att läsa saker mellan raderna. Holländaren lär vara mer hjälpsam gentemot stallkamraten när säsongen avslutas i Abu Dhabi kommande helg.

– Jag gav mina orsaker, jag tror inte att alla förstått vad det handlar om. Det var bra att vi äntligen satte oss ned tillsammans, jag tror att vi är tillräckligt professionella för att kunna gå vidare, kommenterade Verstappen, som inte ville gå in på vilka hans orsaker var.

– Klart att vi vill vinna i Abu Dhabi, men om det finns en chans att hjälpa ”Checo” så kommer jag att göra det.

Max Verstappen talar med Christian Horner.
Bildtext Max Verstappen fick förklara sig efter de uppseendeväckande scenerna.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

I Abu Dhabi ligger fokus på fajten mellan Perez och Leclerc, intygade också stallchefen Christian Horner.

– Jag kommer inte att gå inpå vad som diskuterades bakom stängda dörrar. Förarna har snackat, skakat hand och nu är vi fullt fokuserade på nästa race, sa Horner.

– En sak är säker. Det har nog varit en ganska tuff och hård – kanske till och med högljudd – diskussion bakom stängda dörrar, slår af Petersens fast.

I holländsk media har det hävdats att bakgrunden ligger i kvalet till Monacos GP i våras. Där var Perez bättre än Verstappen efter att mexikanen kört ut på slutet och därmed hindrat holländaren från att köra sitt sista snabba varv.

Bland annat experten Tom Coronel har menat att Perez avbröt med flit.

– Det kan hända att Max ansåg sig bli orättvist behandlad i Monaco, men då ska han ta ut det på teamet lika mycket, om inte mer, än på ”Checo”, funderar af Petersens.

Mercedes succé en fingervisning om framtiden?

Stallet som imponerade på Interlagos var Mercedes. Säsongens första seger kom med dunder och brak, då George Russell var etta och Lewis Hamilton tvåa.

– De var den stora förloraren fram till sommaruppehållet. Men sedan har man tydligen arbetat stenhårt för att rätta till alla fel, framför allt tycks bilens hoppande vara helt borta, har af Petersens märkt.

Lewis Hamilton och Goerge Russell tar i hand.
Bildtext Helgen blev en fullträff för Mercedes.
Bild: XPB Images

Stallets formtopp kan samtidigt säga något om nästa säsong.

– Jag tror att det här är en fingervisning om att Mercedes definitivt är att räkna med nästa år. De tänker inte längre på det här året, även om siktet ligger på andraplatsen i konstruktörs-VM.

Valtteri Bottas kämpade till och med om platserna fem och sex. Men säkerhetsbilen som kom då Lando Norris körde ut gjorde det jobbigare för finländaren som slutade nia.

– Jag ger honom ett högt betyg för gårdagen. Tyvärr missade han lite med en inbromsning i första kurvan i omstarten efter säkerhetsbilen, men det är nåt som kan hända för vem som helst.

Diskussion om artikeln