Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lauri Inna är Björneborgs nya stadsdirektör – segrade över minister Krista Kiuru

Lauri Inna.
Bildtext Björneborgs nya stadsdirektör, Lauri Inna. Fotografiet är en arkivbild.
Bild: Kimmo Gustafsson

Keskos regionchef Lauri Inna (obunden) har blivit vald till Björneborgs nya stadsdirektör och kommer leda staden de kommande 6 åren.

Inna fick sammanlagt 44 röster och vann röstningen redan i den första omgången.

Motkandidaterna var familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och Björneborgs tf stadsdirektör Lauri Kilkku (Saml). Kiuru fick 14 röster och Kilkku en röst.

Sammanlagt 29 sökte tjänsten som Björneborgs stadsdirektör. Den nya stadsdirektören inleder sitt uppdrag senast i februari.

Arja Laulainen jättää äänestyslipukkeen kulhoon.
Bildtext Stadsstyrelseordförande Arja Laulainen (sdp) lägger sin röst.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

Fram tills nu har Björneborgs stadsledning varit i SDP:s händer sedan efterkrigstiden.

Aino-Maija Luukkonen, som nu går i pension, var stadsdirektör i Björneborg i 18 år. Stadsdirektörerna Martti Sinisalmi, Heikki Koski, Oiva Kaivola och Martti Ekblom som hade tjänsten innan Luukkonen var alla socialdemokrater.

Valet av en ny stadsdirektör var även historiskt eftersom det är första gången som uppgiften som Björneborgs stadsdirektör är tidsbunden, mandatperioden är sex år. Inna, som bytt arbetsplats flera gånger, har lovat att stanna kvar på posten under hela perioden.

Brett stöd för Lauri Inna över partigränserna

Enligt Yles uppgifter hade Inna ett brett stöd (artikel på finska)både bland ledamöterna i Vänsterförbundet och inom Samlingspartiet. Utöver det fick han också mycket röster bland den politiska mitten och av den sannfinländska partigruppen.

Enligt uppgifter röstade också någon socialdemokrat på Inna, men på grund av att röstningen var sluten går det inte att närmare säkerställa vilken partimedlem.

Yle rapporterade (artikel på finska) redan förra veckan att Inna var förhandsfavorit inför valet. Majoriteten av Socialdemokraterna stödde enligt uppgifter sin egen kandidat, men samlingspartisterna kom att rösta på Inna redan under den första omgången då det stod klart att partiets kandidat Kilkk inte hade en chans att bli vald till stadsdirektör.

Inna har ett sällsynt gott rykte

Enligt Yles uppgifter har regiondirektör för Kesko, Lauri Inna, ett sällsynt gott rykte.

Inna var Salos stadsdirektör åren 2017–2020, men han har även varit kommundirektör i Hattula och Punkalaidun. Utöver den kommunala bakgrunden har Inna arbetat med kommunikationsuppgifter för Försvarsmakten och Industrins Kraft.

Både Krista Kiuru och Lauri Kilkku hade motståndare i Björneborgs fullmäktige, något som Inna inte verkade ha, vilket stärkte hans position.

Kiuru kommer troligtvis att fortsätta i rikspolitiken

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru har sagt att, om hon inte blir vald till stadsdirektör i Björneborg, kommer hon att ställa upp som kandidat i vårens riksdagsval.

Ifall Kiuru hade valts till stadsdirektör hade det kunnat leda till problem för SDP, eftersom det skulle kunna vara svårt att hitta en lika stor röstmagnet som Kiuru till riksdagsvalet.

Krista Kiuru.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru väntas ställa upp i det kommande riksdagsvalet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Artikeln baserar sig på Porin kaupunginjohtajaksi nousee Lauri Inna – demariministeri Krista Kiuru hävisi äänestyksen skriven av Antti Laakso. Översättningen är gjord av Isabel Nordberg.

Diskussion om artikeln