Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsare reder upp efter läckage: ”En enorm fors rann ner för Violagatan”

Markkunen Pentti
Bildtext Pentti Markkanen skyfflar grus utanför sin garagedörr. Läckaget orsakade en fors som drog med sig sand som nu blockerar hans uppfart.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Då vattnet försvann blev Helsingforsbor utan vatten till tandborstningen och tog hjälp av vänner. Men staden får beröm för snabba reparationer.

Vattenledningar sprang läck intill byggnaden där Pentti Markkanen bor på Violagatan. Jag träffar honom då han står och skyfflar gyttja och grus som på grund av läckaget runnit ner framför hans garagedörr.

– En enorm fors rann ner för Violagatan, och vattnet förde med sig sand som spärrade dörren. Tur nog gick vattnet inte in i garaget, säger Markkanen.

Han berättar att han märkte att något var på tok på morgonen, då vattnet inte fungerade.

– I går på morgonen skulle jag borsta tänderna, och innan jag ens hann sätta tandkräm på tandborsten märkte jag att det inte kommer något vatten.

Markkanen och hans fru gick till butiken för att köpa vatten, och senare öppnades en vattenstation nära byggnaden.

– Men förvånansvärt snabbt fick de allting i skick igen.

Eeva-Liisa Metsäkylä
Bildtext Eeva-Liisa Metsäkylä hade inte förberett sig för möjliga vattenavbrott.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Eeva-liisa Metsäkylä som bor i samma byggnad berättar att hon lyckligtvis råkade ha lite vatten i kvar i vattenkokaren då rören rann tomt på morgonen.

– Jag kunde gå hem till min brors familj här i närheten. I går kom det ännu inget vatten men nu på morgonen rann det igen, säger Metsäkylä.

”Jag har extra mat och vatten på lager hemma”

Erika Willebrand, som bor på Aleksis Kivis gata, har märkt av rörläckaget på den avspärrade Flemingsgatan, även om hon inte utsatts för vattenavbrott.

– Det var dels en massa gyttja på trottoaren. Jag gick förbi en massa maskiner som röjde och förstod att det hade hänt någonting.

Erika Villebrand
Bildtext Erika Willebrand blev rejält överraskad då hon gick på Flemingsgatan under sin kvällspromenad.
Bild: Dominique Pashley / Yle

– Det är ju inte kul att det skett någon slags olycka, och så är det ganska mycket oljud, så det är tråkigt för de som bor nära, säger Willebrand.

Vid Rautalampivägen märkte Johanna Autio att något var på tok då en utomhusbassäng som annars inte varit fylld, plötsligt översvämmades med vatten.

Autio berättar att det fixades snabbt, och att hon har förberett sig för el- eller vattenavbrott.

– Jag har extra lager med mat hemma, och även vatten. Jag fyllde dessutom på några flaskor vatten då det här hände, säger Autio.

På Flemingsgatan gapar däremot ännu ett stort hål men även där är reparationerna på gång.

Diskussion om artikeln