Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Väljarna satte stopp för Trumplojala kandidater – vad betyder det för Donald Trumps framtid?

Uppdaterad 15.11.2022 13:25.
kommentarsbild
Bildtext Att demokraterna har fortsatt majoritet i senaten är mycket betydelsefullt för impopulära Joe Biden.

Mellanårsvalet gick inte som Republikanerna och Donald Trump planerat. Flera av Trumps kandidater förlorade. Vad ligger bakom motgångarna för Republikanerna och vad innebär det för Donald Trump?

Washington. D.C.

”Donald Trump är det Republikanska partiets största förlorare”, deklarerade högertidningen Wall Street Journal, dagen efter mellanårsvalet.

Nådig var inte heller en annan maktfaktor i Robert Murdochs medieimperium, Fox News: ”Trump förlorade kongressvalet 2018, presidentvalet 2020 och resultatet från årets val kan ses som en förlust för det Republikanska partiet. Dags för honom att försvinna.”

Donald Trump själv väntas natten till onsdag finsk tid, exakt en vecka efter valet, meddela att han har för avsikt att flytta tillbaka till Vita Huset i januari 2025.

Men valet förra veckan gick inte enligt manuskriptet, Trump må ha Floridasolen i ryggen men inte en valseger i bakfickan.

Den utlovade röda vågen blev en röd mirage

Mellanårsval brukar betraktas som en folkomröstning om den sittande presidenten, i årets val mättes även den tidigare presidentens popularitet.

Demokraternas avvärjningsseger och Republikanernas motgångar kan ändå inte tillskrivas den impopulära Joe Biden. Inte ens trots att Biden skrev historia.

USA:s president Joe Biden som ler vid ett podium.
Bildtext Att Demokraterna har fortsatt majoritet i senaten är mycket betydelsefullt för impopulära Joe Biden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En president vars popularitetssiffror ligger kring 40 procent förlorar normalt makten över kongressen. Trump förlorade 40 platser, Obama förlorade 63 platser i representanthuset. Biden eventuella förlust blir betydligt mindre än så.

Lägg till att opinionsmätningarna veckorna innan valet var samstämmiga: den egna plånboken är den viktigaste valfrågan för väljarna. Den höga inflationen var enligt Republikanerna Bidens fel.

Bordet var dukat - men Republikanernas jordskredsseger uteblev.

Svaret hittas på delstatsnivå

Demokraterna gjorde väl ifrån sig i de delstater där aborträtten och hotet mot demokratin var en fråga på valsedeln.

Medan Republikanerna klarar sig bra i delstater där dessa två frågor inte hade en betydande roll i valrörelsen. Där var i stället missnöjet mot Demokraternas ekonomiska politik den mobliserande faktorn.

Det fanns alltså stora regionala skillnader i ett nationellt val.

Ta till exempel vågmästardelstaten Pennsylvania, där vann Demokraterna både senats-, kongress- och guvernörsvalet. Oron över demokratin och rätten till abort var nyckeln till framgång. De två partiernas kandidater var varandras motpoler.

I Pennsylvania gjorde Demokraterna ett bättre val än Joe Biden i presidentvalet 2020.

En man håller sin hand på bröstet, bredvid honom en kvinna och två barn.
Bildtext Demokraten John Fetterman vann det uppmärksammade senatsvalet i Pennsylvania.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I den demokratiska granndelstaten New York gjorde däremot Republikanerna ett starkt val. I New York fanns varken radikala abortmotståndare eller så kallade MAGA-republikaner på valsedeln. Joe Bidens parti backade i jämförelse med presidentvalet 2020.

I New York gick valet enligt ett ”normalt” mönster.

Men det här valet var långt ifrån normalt. Inte minst eftersom ex-presidenten Trump själv handplockade kandidater till de avgörande delstaterna. De flesta Trumpkopior förlorade valet.

Däremot inte i Florida, där blev republikanen Ron DeSantis återvald som guvernör med nästan 20 procentenheters marginal.

Florida är undantaget som bekräftar mönstret

Ron DeSantis är en välutbildad högerradikal, som beskrivits av ansedda Financial Times som Trump men med hjärna.

Däremot har DeSantis inte hävdat att Biden vann genom valfusk. Aborträtten undvek han att tala om i sin valkampanj. I stället gick han till val med devisen ”Det fria Florida”.

Som guvernör trotsade DeSantis de nationella coronareglerna, öppnade snabbt upp den soliga delstaten. Folk inom serviceyrket tackade medan dödssiffran blev hög.

Men till skillnad från flera andra delstater röstade de osäkra väljarna på republikanen DeSantis för hans coronahantering, inte för att de nödvändigtvis skulle stödja hans radikala ideér.

Ron DeSantis
Bildtext Floridas guvernör Ron DeSantis, har tippats som en möjlig presidentkandidat 2024
Bild: Lehtikuva

Många MAGA-kandidater som tror på Trumps lögner om valfusk förlorade. (MAGA, kommer från Make America Great Again). Väljarna ville varken ge dem en plats i kongressen eller makten över valsystemet i deras egen delstat.

I flera delstater röstade väljare även mot de kandidater som inte bara lovordar Högsta Domstolens beslut att omkullkasta den federala aborträtten utan även flaggar för ett totalförbud i den egna delstaten.

Dessa väljare röstade i första hand mot Donald Trumps politik - inte för Joe Bidens bedrifter.

Vad betyder det för det amerikanska presidentvalet 2024?

Joe Biden har för avsikt att ställa upp trots hans svaga stöd inom de egna leden, i synnerhet bland unga demokratiska väljarna.

Biden tror att han kan besegra Donald Trump på nytt. Men ifall motkandidaten heter Ron DeSantis eller något annat, hur går det då?

Donald Trump.
Bildtext Håller Donald Trump på att tappa greppet om det republikanska partiet?
Bild: Joe Raedle / Getty Images

Trump kommer inte självmant att kasta in handduken, men kommer han att backas upp av de konservativa medierna och de konservativa amerikanerna?

Jag ställde frågan till en vapenhandlare i Pennsylvania jag intervjuade häromveckan.

– Jag älskar Trump och det han gjorde som president, men skulle jag rösta på honom på nytt? Det är inte sagt. Det finns yngre och fräschare alternativ.

Donald Trump ses inte längre ses som en vinnare inom Republikanska partiet, men även om Trump försvinner Trump lever ”Trumpismen” kvar.

För Demokraterna gav valresultatet en smula hopp, den amerikanska demokratin klarade årets val, men den kommer att testas på nytt.

Diskussion om artikeln