Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kryptomarknaden skakas av den största skandalen någonsin – kryptobörsen FTX har kraschat och åtminstone en miljard har gått upp i rök

Från 2022
Uppdaterad 16.11.2022 18:21.
Kryptopengar och en telefon som visar FTX.
Bildtext Ett av de största bolagen på kryptomarknaden, FTX, kommer gå i graven efter fiffel med pengar.
Bild: Jonathan Raa/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

En av världens största kryptobörser FTX kommer gå i konkurs. FTX vd uppges ha fattat riskfyllda beslut som lett till att stora mängder pengar försvunnit. Det här har skakat hela kryptomarknaden och dess framtid.

Kryptobörsen FTX gick från att vara en jätte på marknaden till att plötsligt drabbas av bankrusning och konkurs. FTX kan dessutom ha hackats eller så kan en insider ha stulit pengar från bolaget.

Flera hundratals miljoner dollar har nämligen plötsligt försvunnit, enligt bekräftade uppgifter. Enligt en del medieuppgifter handlar det ändå om åtminstone en miljard dollar.

Enligt den information som finns nu är skulderna hos FTX, som tidigare kallats kryptoindustrins frälsare, inför konkursen tio gånger större än tillgångarna.

Vad har hänt?

I fredags den 11 november ansökte kryptobörsen FTX om konkursskydd och dess vd och grundare Sam Bankman-Fried avgick. Bolaget meddelade att det kommer se över och likvidera tillgångar.

FTX grundades år 2019 och har ansetts vara en mycket pålitlig plattform med tillgångar på mellan 10 och 50 miljarder amerikanska dollar. På bara en dag vände allt och vd:n förlorade flera miljarder euro. På 72 timmar kollapsade FTX för att sedan ansöka om konkurs.

Allt bottnar i att det började läcka ut uppgifter om balansräkningar och att bolaget kanske inte har de tillgångar som man uppgett. Det visade sig att FTX inte hade tillräckligt kapital och att bolaget hade betydligt mer utlånat än vad man hade tillgångar.

Orsaken till det här är att grundaren Sam Bankman-Fried tagit riskfyllda investeringar och förlorat pengarna.

”Jag är ledsen, det är det viktigaste jag vill säga. Jag klantade mig och borde ha gjort bättre ifrån mig”, skrev Bankman-Fried på Twitter när nyheten bubblade upp till ytan.

I de läckta dokumenten framgick det också att en hedgefond driven av Bankman-Fried hade ovanligt stora tillgångar som bestod av FTX egna interna kryptovaluta FTT. En stor del av Alameda, som ska vara åtskild från FTX, bestod av FTT. Med andra ord hade FTX och Alameda nära band till varandra ur en ekonomisk synvinkel trots att de inte borde ha haft det.

Rivalen Binance uttryckte intresse att komma till FTX undsättning och köpa upp bolaget i hopp om att kryptovärlden inte helt skulle falla samman. Bankman-Fried gick med på att sälja FTX till Binance, men affären blev inte av på grund av allt större pengaproblem.

Binance drog sig ur efter att ha granskat bolagets räkenskaper: Det fanns ett stort hål i FTX finanser.

Sam Bankman-Fried på stora skärmar i en sal.
Bildtext Sam Bankman-Fried har beskrivits som kryptokungen. Han har tidigare varit ansiktet utåt för det goda inom kryptoindustrin och har föreläst mycket om kryptomarknaden. Nyheten om FTX tillgångar tvingade honom att avgå.
Bild: Suzanne Cordeiro/Shutterstock/All Over Press

Osäkerheterna fick FTX kunder att ta ut sina kryptopengar ur FTX och en så kallad bankrusning var ett faktum. Det betyder att FTX inte hade tillräckligt med kontanter på lager för att möta den framvällande efterfrågan på kunder som ville lyfta sina pengar. Kunder ville under tre dagas tid lyfta drygt 6 miljarder dollar i kryptovaluta.

Det här fick flera andra kryptovalutor, bland annat populära bitcoin, att falla brant.

– Det här är en direkt följd av att en oseriös aktör brutit mot alla grundregler för ekonomiskt ansvar, kommenterar Binance strategichef Patrick Hillman.

Vad är FTX och Binance?

Har FTX också hackats eller vad har hänt med alla pengar?

Några timmar efter att FTX hade ansökt om konkursskydd drabbades FTX av ytterligare problem. Det spekuleras att någon utanför bolaget tog sig in i flera av bolagens konton och tömde dem på pengar.

FTX uppgav på lördagen att man utsatts för ”obehörig åtkomst”; att någon utomstående utan lov tagit sig in i deras system.

Spekulationer om att FTX kan ha blivit hackat började spridas på sociala medier. En del uppgav också att en insider på FTX kan ha stulit pengar.

Exakt vad som hänt är fortfarande oklart. Enligt analysföretaget Elliptics uppskattningar saknas över 470 miljoner dollar i medel, enligt andra uppgifter åtminstone en miljard. FTX nya vd, John Ray III, meddelade på lördagen att man försöker säkra kundernas tillgångar.

Polisen i Bahamas utreder nu vad som egentligen hänt med FTX, både i fråga om den obehöriga åtkomsten och vilka bolagets tillgångar är. Också USA:s justitiedepartement utreder FTX. Enligt juridiska experter kan det hända att åtminstone FTX grundare Sam Bankman-Fried döms till fängelse för bedrägeri eller andra brott för att ha varit oaktsam med bolagets pengar.

Många höjer också än en gång rösterna för reglering av kryptomarknaden.

Bankexpert kräver reglering för kryptovalutamarknaden - Spela upp på Arenan

Vad händer med kryptomarknaden och med dina bitcoin?

Exakt vilken inverkan FTX konkurs kommer få är oklart, men dess fall kommer sannolikt leda till att kryptovaluta för flera miljarder dollar plötsligt inte är värda något. De övriga kryptovalutorna och hela industrin skakas också av misstro och tvivel som kan få färre att satsa på kryptoindustrin.

Enligt ekonomijournalisten och kryptoexperten Gunnar Harrius är det här den största skandalen hittills inom kryptovärlden. I en intervju för Sveriges radio konstaterar han att kryptovärldens rykte är skadat och att det här påverkar kurserna.

– Många människor kopplar fortfarande felaktigt bitcoin ihop med lurendrejeri, säger för sin del Cory Klippsten, vd för företaget Swan Bitcoin, till AP.

Visualisering av kryptovaluta.
Bildtext Kryptoindustrins rykte har försämrats under den senaste veckan.
Bild: Jonathan Raa/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Det som är säkert är att en del konsumenter kommer lida av det här.

De som äger bitcoin, den vanligaste kryptovalutan, är enligt experter utom fara om de låter bli att ha dem i FTX. Enligt kryptovalutaexperten Cory Klippstein fungerar FTX nu som en slags casinospelsida för kryptovalutor.

– All typ av utbyte utgör en säkerhetsrisk, säger Klippsten.

Källor: AP, AFP, Reuters, New York Times, Sveriges radio