Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oron över Ukraina präglade G20-toppmötet – Lavrov: Väst försöker politisera G20-deklarationen

USA:s president Joe Biden och Indiens premiärminister Narendra Modi vid G20-toppmötet på den indonesiska semesterön Bali.
Bildtext USA:s president Joe Biden och Indiens premiärminister Narendra Modi vid G20-toppmötet på den indonesiska semesterön Bali den 15 november 2022.
Bild: Lehtikuva

En djup oro råder över den globala livsmedelsförsörjningen. G20 ses inte som ett forum som ska lösa säkerhetsproblem, men det konstateras ändå att säkerhetsproblem kan ha betydande konsekvenser för den globala ekonomin.

Ett utkast till slutdeklaration för G20-toppmötet på Bali i Indonesien har läckt ut. Enligt nyhetsbyråer fördömer de flesta medlemsländer kraftigt det nio månader långa kriget i Ukraina och betonar att kriget förvärrar den bräckliga globala ekonomin.

Det finns också avvikande åsikter och annorlunda bedömningar av situationen och sanktionerna, sägs det i det 16 sidor långa utkastet till deklaration som bland annat nyhetsbyrån Reuters fått ta del av.

Utkastet till det gemensamma uttalandet är fyllt av diplomati och språklig gymnastik.

Rysslands G20-allierade Kina, Indien och Sydafrika har avstått från att offentligt kritisera Putins krig. Det finns dock ett begränsat tålamod med den konflikt som har pumpat upp livsmedels- och energipriserna världen över och som har väckt oro över användningen av kärnvapen.

FN:s generalsekreterare António Guterres träffade Indonesiens president Joko Widodo när han anlände till G20-ledarnas toppmöte på den indonesiska semesterön Bali
Bildtext FN:s generalsekreterare António Guterres träffade Indonesiens president Joko Widodo när han anlände till G20-ledarnas toppmöte på Bali den 15 november 2022.
Bild: Lehtikuva

De försämrade finansiella utsikterna har testat många nationers beslutsamhet. Inflation och avtagande ekonomier tynger många av de länder som bestraffat Ryssland med sanktioner. Högre kostnader för energi och livsmedel har destabiliserat affärsverksamheten runt om i världen, och Europa förbereder sig för att trotsa vintern utan import av rysk naturgas.

Vi får inte låta världen gå in i ännu ett kallt krig

― Indonesiens president Joko Widodo i sitt öppningstal under G20-toppmötet på Bali

Toppmötet på Bali inleddes med en vädjan från Indonesiens president Joko Widodo. Han vädjade för enhet och konkreta åtgärder som kan reparera den globala ekonomin trots de djupa klyftor som kriget förorsakar.

– Vi har inget annat alternativ, det krävs samarbete för att rädda världen. Vi ska inte splittra världen. Vi får inte tillåta världen att hamna in i ännu ett kallt krig.

G20-ryhmän kokoukseen osallistujia kokoustilassa.
Bildtext G20-toppmötet i Bali, Indonesien 15-16 november 2022.
Bild: Dita Alangkara / EPA

De rika länderna

G20-länderna står för mer än 80 procent av världens bruttonationalprodukt, 75 procent av den internationella handeln och 60 procent av befolkningen

G20 kommer att investera 20 miljarder dollar för att hjälpa Indonesien att övergå till förnybar energi. Ett avtal om investeringar och förmånliga lån undertecknades i anslutning till G20-toppmötet.

Indonesien är världens fjärde folkrikaste nation med över 250 miljoner invånare.

Kriget och oron över global inflation, mat och energisäkerhet har överskuggat mötet

G20 ses inte som ett forum som ska lösa säkerhetsproblem, men det konstateras ändå i utkastet till slutdeklaration att säkerhetsproblem kan ha betydande konsekvenser för den globala ekonomin.

Kriget och oron över global inflation, mat och energisäkerhet överskuggade mötet.

– Kriget påverkar oss alla, sa Argentinas utrikesminister Santiago Cafiero. Han påpekade också att ”det som dödar inte alltid är kulor eller missiler, utan fattigdom och hunger”.

På tisdagen uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via videolänk G20-ledarna att använda sitt ledarskap till att stoppa Rysslands krig i hans land. Han presenterade också sitt förslag till fredsplan.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppges ha suttit på sitt hotellrum då Zelenskyj höll sitt tal via videolänk.

Sergej Lavrov
Bildtext Enligt Ryssland var president Vladimir Putin för upptagen för att närvara vid toppmötet i Bali. Utrikesminister Sergej Lavrov fick därför ta Putins plats. Här deltar han i ett möte med sin kinesiska kollega.
Bild: Lehtikuva / "AFP PHOTO / "HANDOUT Russian Foreign Ministry press service -

Lavrov: Väst försöker politisera slutdeklarationen

Toppmötet på Bali är det första för G20-ledarna sedan Ryssland i februari invaderade Ukraina. Under den första sessionen av toppmötet som hölls på tisdagen fördömde många länder Rysslands invasion i Ukraina.

Slutresolutionen har inte ännu antagits av G20-ledarna, och den kommer sannolikt att motarbetas av Ryssland.

Rysslands utrikesministerium sa på söndagen att G20 inte är den plats där man löser säkerhetsfrågor utan att det är världens ekonomiska utmaningar som ska prioriteras på mötet.

Lavrov sa på tisdagen att väst försöker ”politisera” det gemensamma uttalandet från G20-toppmötet. Han anklagade väst för att försöka tala för alla länders del.

Lavrov anklagade också Ukraina för att dra ut på alla tänkbara lösningar, att vägra prata med Moskva och för att ha lagt fram orealistiska villkor för fred.

 Kinas president Xi Jinping anländer till G20-ledarnas toppmöte på den indonesiska semesterön Bali
Bildtext Kinas president Xi Jinping anländer till G20-ledarnas toppmöte på Bali. Det var många som ville prata med honom.
Bild: Lehtikuva

En rad bilaterala möten har hållits på Bali

Strax före G20-toppmötet höll USA:s president Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping ett tre timmar långt bilateralt möte. Mötet var det första de två hade personligen sedan Biden blev president och ansågs signalera en förbättring av relationerna mellan supermakterna efter en nedåtgående spiral under den senaste tiden.

Xi påpekade att Taiwan är den ”första röda linjen” som inte får överskridas i förbindelserna mellan USA och Kina. Biden bekräftade för sin del att USA:s politik i fråga om Taiwan är oförändrad.

Biden sa att han sagt till Xi att Kina har en skyldighet att försöka få Nordkorea att låta bli att återuppta kärnvapenprov.

Biden och Xi underströk sitt motstånd mot användningen av, eller hot om, användning av kärnvapen i Ukraina. Xi sa till Biden att kärnvapen inte kan användas och att kärnvapenkrig inte kan utkämpas.

Den tidigare amerikanska diplomaten Danny Russel beskrev mötet mellan Biden och Xi som i stort sett positivt. ”Vi bör akta oss för att i förtid förklara den strategiska rivaliteten över. Men vi såg ett medvetet försök att stabilisera en farligt överhettad relation.”

Biden träffade också Indiens premiärminister Narendra Modi vars samarbete behövs för att säkra det pristak på rysk olja som USA eftersträvar för att begränsa ryska vinster som kan investeras i försvar.

Ryssland och Kina har närmat sig under årens lopp, och det rysk-kinesiska partnerskapet bekräftades bara några dagar innan Ryssland invaderade Ukraina. Ändå har Kina varit noga med att inte ge Ryssland något direkt materiellt stöd som kan utlösa västerländska sanktioner.

Frankrikes president Emmanuel Macron träffade Kinas president Xi Jinping vid sidan av G20-toppmötet på den indonesiska semesterön Bali.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron träffade Kinas president Xi Jinping vid sidan av G20-toppmötet.
Bild: Lehtikuva

Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas president Xi Jinping sa båda på tisdagen att kärnvapen i kriget i Ukraina måste förhindras. Macron har länge försökt övertyga länder som inte öppet kritiserar den ryska invasionen att förhålla sig hårdare mot Ryssland. Frankrike har särskilt hoppats på att Kina skulle pressa Ryssland, även om det finns få tecken på en förändring i den kinesiska positionen.

En kinesisk sammanfattning av samtalen fokuserade mer på uppmaningen till Frankrike att tillhandahålla en rättvisare och ickediskriminerande företagsmiljö för kinesiska företag i Frankrike.

Den nya brittiske premiärministern Rishi Sunak sa efter ett möte med den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman att han hoppas på fortsatt samarbete med Saudiarabien för att stabilisera energimarknaderna. Mötet stod i kontrast till Bidens kalla inställning, och enligt USA planeras inget möte med prinsen, inte ens på lägre nivå.

Biden ogillar att den saudiskledda oljekartellen Opec+ beslutat att minska produktionen vilket leder till högre globala priser och potentiellt ökade intäkter för energiexportören Ryssland, vilket i sin tur motverkar den USA-ledda kampanjen för isolering av Ryssland.

Saudiarabiens kronprins och premiärminister Mohammed bin Salman skakar hand med Kinas president Xi Jinping vid G20-ledarnas toppmöte på den indonesiska semesterön Bali.
Bildtext Saudiarabiens kronprins och premiärminister Mohammed bin Salman skakar hand med Kinas president Xi Jinping på toppmötet.
Bild: Lehtikuva

Australien och Kina har efter över fem år av brutna kontakter hållit sitt första formella toppmöte. Australiens premiärminister Anthony Albanese sa att mötet med Kinas president Xi Jingping var ytterligare ett viktigt steg mot en stabilisering av relationen mellan Australien och Kina. Länderna hoppas nu få ett slut på flera år av fientlighet som har hämmat handelsförbindelser och omöjliggjort möten på toppnivå.

Kinas president Xi Jinping sa att Kina påskyndar de bilaterala frihandelsförhandlingarna med Sydkorea. Bland annat samarbetet kring högteknologi, big data och grön ekonomi ska fördjupas.

Europa kommer att engagera sig med Kina men måste ”balansera” sin relation för att undvika att bli alltför beroende av landet i fråga om innovativ teknik, sa ordförande för Europeiska rådet, Charles Michel.

Spannmålskorridoren i Svarta havet också på agendan

FN:s generalsekreterare António Guterres diskuterade spannmålstransporter med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Det avtal som ingicks i somras gjorde det möjligt för den stora spannmålsexportören Ukraina att återuppta exporten från hamnar som hade blockerats på grund av kriget. Avtalet löper ut nu på lördag.

Ryssland väntas inom kort ge besked om hur det ska gå med överenskommelsen i fortsättningen.

Sergej Lavrov
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov förnekade rapporter om att han varit inlagd på sjukhus under sitt besök på Bali. Lavrov reagerade på ryktena med ett skratt och meddelade medierna att "Jag skulle önska att västerländska journalister var mer ärliga än de är". Fotot kommer från ett videoklipp som släpptes den 14 november 2022 av den ryska taleskvinnan för utrikesministeriet Maria Zacharova på hennes Telegram-kanal.
Bild: Lehtikuva

Inget familjeporträtt denna gång

På G-20-toppmötets agenda ingår inte denna gång det vanliga ”familjefotot” där samtliga deltagare ställer upp sig.

På det här sättet undviker man ett potentiellt besvärligt ögonblick av samverkan med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

Källor: Reuters, AP, AFP