Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Relationerna mellan Estland och Finland ska utvecklas – Marin: Natomedlemskapet kommer att förstärka samarbetet med Estland

Från 2022
Uppdaterad 15.11.2022 13:07.
Estlands premiärminister Kaja Kallas på besök i Finland - Spela upp på Arenan

Statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas möttes på tisdagen för att diskutera bland annat det aktuella säkerhetsläget, Finlands och Sveriges anslutning till Nato och energifrågor.

Sanna Marin beskriver diskussionerna med hennes estniska kollega Kaja Kallas som mycket goda. De behandlade enligt Marin bland annat säkerhetspolitik och Finlands Natomedlemskap.

– Natomedlemskapet kommer att förstärka samarbetet med Estland både inom försvars- och säkerhetspolitiken och också bredare skala, säger Marin.

Marin sa att det är viktigt att Natoprocessen fortskrider snabbt.

– Här är Estlands stöd värdefullt, och jag vill tacka Estland för den snabba ratificeringsprocessen, säger Marin.

Också utrikesminister Pekka Haavisto och Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu ska ha ett enskilt möte på tisdagen där de diskuterar bland annat ländernas bilaterala relationer och säkerhetsläget i Europa.

Efterlyser ökat energisamarbete

Statsminister Marin och premiärminister Kallas deltog också på tisdagen i ett seminarium på Ständerhuset i Helsingfors om samarbetet mellan Finland och Estland.

Seminariet fokuserade på teman som togs upp i en rapport om samarbetet mellan Estland och Finland. Rapporten, som publicerades i mars, innehåller rekommendationer för utveckling av samarbetet bland annat när det gäller ekonomi, grön omställning, digitalt samarbete, kultur och utbildning.

Marin sa att rapporten innehåller många goda förslag och lyfte upp behovet av samarbete inom energisektorn, vilket rapporten tar upp.

– Energi är säkerhetspolitik, energipolitik och hållbar affärsverksamhet, sa Marin under tisdagens pressträff.

Enligt Marin måste man se till att energinäten på östersjöområdet förstärks så att man kan nå EU:s klimatmål, får elpriset att sjunka och för att bli kvitt rysk energi.

– Finland och EU kan fungera som vägvisare för hela Europa.

Finland och Estland mer än bara grannar

I rapporten konstateras det att Finland och Estland är mer än bara grannar – i historiskt hänseende förenas folken av språket och kulturen, och samarbetet inom många områden är mycket intensivt.

Utredningen om möjligheterna att utveckla relationerna mellan Finland och Estland har gjorts av de tidigare ministrarna Anne-Mari Virolainen och Jaak Aaviksoo på uppdrag av Finlands och Estlands regeringar och med stöd av bägge ländernas utrikespolitiska institut.