Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Föli sänker inte biljettpriserna trots skattelättnader

Föli-buss på Auragatan i Åbo.
Bildtext Föli föreslår att biljettpriserna hålls oförändrade under skattelättnadsperioden i börjar på nästa år.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Åbonejdens kollektivtrafik Föli kommer inte att sänka sina biljettpriser, trots regeringens beslut att slopa mervärdesskatten för kollektivtrafiken under perioden januari-april nästa år.

Syftet med den fyra månader långa skattelättnaden är att hjälpa passagerare och aktörerna i branschen i det ekonomiskt utmanande läget.

Förslaget presenterades i samband med att statsbudgeten presenterades i september. Momssänkningen gäller förutom kollektivtrafik också exempelvis taxiresor.

Nu har Föli ändå meddelat att de inte har råd att sänka biljettpriset. Istället föreslår Föli att priserna hålls oförändrade under skattelättnadsperioden.

Yle har tidigare rapporterat om att Föli planerar att höja sina priser på värdekortsresor, medan priserna på enkelbiljetter och periodkort hålls samma.

Fölis passagerarmängd ökade märkbart under augusti till september i år, men den totala mängden passagerare för januari till september är ändå mindre än under motsvarande tidsperiod före coronan. Fölis biljettintäkter för i år väntas bli cirka 2,5 miljoner euro mindre än man budgeterat för.

Till Föli hör i dag Åbo, S:t Karins, Reso, Lundo, Nådendal och Rusko. Förra veckan stod det också klart att Pemar kommer att gå med i Fölisamarbetet.

Diskussion om artikeln