Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En svamptripp kan få en alkoholist att sluta dricka – 50 finländare ska prova på psykedeliska svampar mot sitt drickande

Från 2022
En liten hög med svampar på ett bord. Svamparna är ungefär lika stora som trattkantareller och innehåller psilocybin.
Bildtext Psilocybin är en alkaloid som förekommer i en del svamparter. Ämnet påverkar kraftigt människans medvetande och varseblivning.
Bild: Lauri Rautavuori / Yle

Ett kanadesiskt bolag har rekryterat 50 alkoholberoende finländare till psilocybinforskning. Tidigare forskning tyder på att psykedeliska svampar kan vara ett effektivt sätt att behandla beroende.

Bioteknologiföretaget Clairvoyant inleder forskning om ämnet psilocybins effekter på människor. Fokus ligger på om terapisessioner i samband med intag av psilocybin kan få alkoholister att minska sitt drickande.

Ämnet psilocybin förekommer i flera olika svamparter. Det är frågan om ett ämne med psykedeliska effekter som kraftigt förändrar människans medvetande, tänkande, iakttagelser och känslor. Den upplevelsen brukar ibland kallas för en ”tripp”.

Det är första gången som psykedeliska ämnens effekter testas på människor i Finland. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea godkände forskningsprojektet i september. Nationella kommittén för medicinsk forskningsetik har också godkänt forskningen.

Allt som allt deltar 160 personer och av dem är 50 finländare. I Kanada pågår forskningen redan och det finns planer på att inleda forskning i Bulgarien.

Etualalla yksittäinen kuivattu suippumadonlakki peukalon ja etusormen välissä, taustalla minigrip-pussi täynnä samoja sieniä.
Bildtext Det växer svampar med psilocybin i Finland. Ämnet är olagligt att inneha och använda.
Bild: Lauri Rautavuori / Yle

En session tar åtta timmar

Patienterna som är med måste uppfylla några krav. De ska dricka över 4–5 portioner alkohol minst sex gånger i månaden.

Patienterna får psilocybin två gånger med fyra veckors mellanrum. Behandlingen består också av terapi.

En psilocybinsession varar cirka åtta timmar. Två terapeuter är närvarande under hela behandlingen. De är specialiserade inom terapi med psykedeliska substanser och inom motivationssökande terapi.

En del av patienterna får placeboläkemedel som inte innehåller psilocybin eller något annat läkemedel. Forskarna kan mäta behandlingens effektivitet genom att jämföra med kontrollgruppen.

Clairvoyants samarbetspartner i Finland är aktiebolaget Addiktum. Forskningen sker på Addiktums kliniker och företagets psykologer deltar i forskningen.

Enligt det kanadensiska bolagets vd Damian Kettlewell är Finland ett passande land för forskningen. Orsaken är Finlands välutvecklade vård för personer med alkoholproblem. Dessutom är möjligheterna att bedriva högklassig klinisk forskning bra, enligt Kettlewell.

Rekryteringen av de finländska försökspersonerna inleds i januari 2023 och de första resultaten ska vara klara i slutet av året. Efter det kommer företaget inleda forskning med flera försökspersoner. Kettlewell hoppas att behandlingen ska godkännas i Europa år 2026.

YLE X3M har behandlat hallucinogener i ett av avsnitten i serien ”Knark”.

En person klädd i en svart munkjacka sitter. Personen är anonymiserad med en LED-mask. På LED-masken ses ett skrämmande ansikte med stora röda ögon och ett brett gult leende.
Bildtext X3M:s serie ”Knark” finns på Yle Arenan.
Bild: Mikael Westerlund / Yle

Vi är öppna för förändring efter att ha tagit psilocybin

Än så länge vet vi inte varför psykedeliska substanser verkar hjälpa mot mentala problem. Det säger Samuli Kangaslampi som är forskare och doktor i psykologi. Han är också ordförande för den finländska föreningen för forskning i psykedeliska substanser.

Psilocybin kan leda till ett temporärt tillstånd i vilket en person är öppen för radikala förändringar. Under behandlingen utnyttjas tillståndet i samband med terapi.

– Speciellt när det kommer till beroende handlar det om att man har fastnat i ett visst beteendemönster. Att hitta motivationen att bryta mönstret är centralt. Psilocybin kan förändra inkörda tankebanor och beteenden, förklarar Kangaslampi.

En psykedelisk upplevelse kan leda till att personen prioriterar sina värderingar annorlunda eller så kan upplevelsen förstärka känslan att resten av livet är viktigare än beroendet.

– Även om personen vet att det är på det sättet, så kan upplevelsen ha en så djup inverkan att den leder till en förändring, säger Kangaslampi.

Hundratals forskningsprojekt på gång

Forskningen om psykedeliska substanser är inne i en guldålder. Hundratals försök på människor har kört i gång. En del av företagen som är specialiserade inom området är värda hundratals miljoner euro.

De senaste åren har det forskats mycket om behandling av psykiska sjukdomar med psykedeliska substanser. De preliminära resultaten är lovande. Förväntningarna på de nya behandlingarna är höga.

Forskningen om ämnet MDMA har kommit längst. MDMA förekommer också i gatuhandeln med droger och kallas då ofta ecstasy. Det är troligt att behandling av posttraumatiskt stressyndrom med hjälp av MDMA och terapi kommer godkännas de närmaste åren.

MDMA-kristalleja.
Bildtext MDMA i kristallform.
Bild: Michal Moravcik / AOP

Behandling av depression är det vanligaste området för den psykedeliska forskningen. Behandling av beroende är också ett vanligt område. Resultatet av en sådan studie publicerades i augusti.

De 49 patienter som deltog i försöket fick två doser psilocybin i samband med terapi. Under den åtta månader långa uppföljningsperioden minskade 83 procent av personerna sitt drickande märkbart och hälften slutade dricka.

Personerna i kontrollgruppen uppnådde inte samma resultat.

Psykedeliska substanser som behandling mot alkoholism har en lång historia. Redan på 1950- och 1960-talet forskades det i hur LSD kan användas för att behandla sjukdomen. LSD påverkar människan på ett liknande sätt som psilocybin.

– Metaanalyser av de äldre forskningsprojekten har visat att behandlingen med LSD var ungefär dubbelt så effektiv än behandlingen utan, säger Samuli Kangaslampi.

Artikeln är en översättning av finskspråkiga Yles artikel ”Sienitrippi voi olla niin voimakas, että ihminen lopettaa juomisen – Suomessa aletaan ensimmäistä kertaa tutkia psykedeelejä ihmiskokeilla”. Artikeln är skriven av Lauri Ratavuori och översatt av Axel Ridberg.