Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Dela ditt bästa julströmmingsrecept med oss – har du tur gör vi det i direktsändning den 19 december

Michael Björklund och Matias Jungar med ett fat av fisk
Bildtext Michael Björklund och Matias Jungar väntar på många goda strömmingsrecept.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Många tycker att fiskbordet är julens höjdpunkt, åtminstone i matväg. Kanske just du sitter på ett strömmingsrecept som skulle kunna göra succé också på någon annans julbord i år.

Brukar du få extra mycket beröm för någon av dina fiskrätter på julbordet? Har du en paradrätt med strömming som du är speciellt stolt över? Då är det kanske just du som skall läsa vidare här. Strömsö är nämligen på jakt efter den godaste strömmingsrätten som överhuvudtaget finns.

Att äta strömming är klokt

Strömming är en av de råvaror vi kunde utnyttja betydligt mer. Idag äter finländare bara 400 gram strömming per person och år och endast 4 % av all strömming som fångas i Finland landar på våra tallrikar. Målet är att femdubbla konsumtionen fram till år 2035, enligt statsrådets program för främjande av inhemsk fisk.

Det skulle vara klokt att ändra på dessa siffror, eftersom strömming är en fin proteinkälla och dessutom både hälsosam och klimatvänlig.

Strömming i en blå plastbunke. Fiskarna är små och silvriga.
Bildtext Att äta strömming är klokt.
Bild: Alamy / All Over Press

Så här deltar du i receptutmaningen

Skicka in ditt bästa strömmingsrecept till stromso@yle.fi eller via Whatsapp på 044-423 50 85 senast 14.12. Du kan också skicka receptet som textmeddelande.

Vi är intresserade av ditt av recept oavsett om det är lånat, om du har hittat det på nätet eller om du har en ”familjehemlighet” du vill avslöja. Om du bara har receptet handskrivet i en receptbok kan du ta en bild på det och skicka in den.

Berätta gärna varför vi borde välja just din strömmingsrätt, hur god den är och om den har någon speciell historia. Kom ihåg att uppge namn och telefonnummer så att vi kan kontakta dig. Vi lottar ut några Strömsökassar bland alla som deltar.

Vi kommer att läsa igenom alla recept och välja ut fem recept som vi publicerar på Strömsös webbplats inför jul.

Vinnaren avslöjas i direktsändningen Julens fiskbord på Strömsö

På kvällen den 19 december med start klockan 18.00 kommer Michael Björklund och Matias Jungar att tillreda det vinnande bidraget och segerkocken att avslöjas.

Under kvällen kommer det också att finnas tid för mycket annat som kan vara gott att ha på julbordet. Om du vill kan du kocka hemma i ditt eget kök samtidigt som Michael och Matias kockar i Strömsököket.

Recept och inköpslistor dyker upp på webben minst en vecka innan sändning.

På andra språk