Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu är det klart: Vasa Elektriska sänker priserna – från december kostar elen 19,87 cent per kilowattimme

Uppdaterad 15.11.2022 15:12.
Två män står bakom ett podium. I bakgrunden en skärm med en presentation.
Bildtext Hans-Alexander Öst, direktör för elhandeln inom Vasa Elektriska och vd Stefan Damlin under Vasa Elektriskas pressinfo.
Bild: Anna Ruda / Yle

Vasa Elektriska meddelade på tisdagen att priset för elen blir 10 cent billigare per kilowattimme. Det är kundernas missnöje som ligger bakom prisändringen.

På tisdagen blev det klart att Vasa Elektriska sänker elpriset för produkterna Basel och Vindel. Från och med 21 november kostar Basel 22,40 cent per kilowattimme och Vindel 22,85 cent.

Från 1 december blir priset ännu billigare, vilket beror på att mervärdesskatten för elenergi sänks från 24 till 10 procent i hela landet. Vilket betyder att från och med 1 december är priset på Basel 19,87 cent per kilowattimme och Vindel är 20,32 cent. Priserna gäller till slutet av mars.

– Vi har haft kundernas oro i åtanke varje dag. Vårt mål har därför varit att hitta en lösning som håller hela vintern, säger vd Stefan Damlin.

– Vi har också haft bra diskussioner med vår huvudägare Vasa stad och de vill också ta ansvar för stadens invånare. Det här beslutet har sänkt kravet på vår vinst, säger Damlin.

Nattel kommer att finnas kvar och där kommer skillnaden mellan dag- och nattel vara 3 cent. Priset på fjärrvärme kommer inte heller att höjas i nuläget.

”Kommer förlora miljoner”

Enligt Damlin kommer Vasa elektriska att förlora miljoner euro i och med prissänkningen.

– Så långe Olkiluoto 3 fungerar uppnår vi ett hyfsat resultat i år, men något toppresultat blir det inte, säger Damlin.

Koncernen visar ändå ett positivt rörelseresultat för perioden januari-september, även om det såg sämre ut de två första kvartalen.

– I augusti och september fick vi mycket produktion av stor betydelse, bland annat från Olkiluoto 3:s tester samt från kraftverket i Vasklot. Det möjliggjorde ett positivt resultat i elhandeln för första gången i år, och det är vi tacksamma för, säger Damlin.

Rörelsevinsten för januari-september 2022 är 18,7 miljoner euro jämfört med 12,8 miljoner euro för samma period ifjol. Rörelsevinstprocenten är däremot något lägre i år.

Men det finns många osäkerhetsmoment ännu, konstaterar både Damlin och Hans-Alexander Öst, som är direktör för elhandeln inom Vasa Elektriska.

– Till exempel hur produktionen vid Olkiluoto 3 ser ut och när den är tillbaka i produktion. Den senaste månaden har vädret varit varmt och regnigt vilket gör riskerna på elmarknaden mindre. Meteorologerna utlovar liknande väder också under slutet av året, säger Öst.

Öppnar inte upp för nya kunder utanför Vasa elektriskas område

Omkring 85 000 kunder berörs av de nya priserna. Öst förväntar sig att de får en del nya kunder i och med prissänkningen.

– Vi kan förvänta oss att det nu kommer en del nya kunder, men det är omöjligt att uppskatta hur många.

Vasa elektriska kommer ändå inte att ta emot nya kunder i övriga landet i nuläget.

– Om vi skulle öppna upp för hela landet skulle vi få ordentligt med nya kunder, säger Damlin.

Ny produkt planeras

Vasa Elektriska håller också på att utveckla en hybridprodukt. Kunden kommer kunna ha ett avtal med fast pris, men ändå dra nytta av när priset är lägre.

– Vi vill motivera kunderna till att styra om sin elförbrukning till tidpunkter när det finns gott om el. Med den kommande produkten har kunderna möjlighet att också inverka direkt på Finlands elsjälvförsörjning. Vi strävar efter att ha produkten i vårt sortiment så fort som möjligt, konstaterar Damlin.

Hybridprodukten kommer att ta förbrukningen och marknadspriset på elbörsen under flera dagars tid i beaktande. Det kommer att finnas ett tak och ett golv där priset rör sig emellan. I Vasa Elektriskas telefonapp kommer det att finnas mer info, och man ska utgående från sin egen elförbrukning kunna räkna ut ifall det lönar sig att byta till hybridavtal eller inte.

Produkten kommer att tas i bruk så fort som den är testad och klar, vilket beräknas vara i början av nästa år.

Elpriset höjdes tredubbelt i oktober

Det var i mitten av oktober som Vasa Elektriska höjde priset på sin el till 29,90 cent per kilowattimme. Vilket innebar ett tre gånger dyrare avtal för många som hade tillsvidare avtal. Orsaken bakom höjningen sades vara läget på energimarknaden i Europa, vilket gjort att Vasa Elektriska anskaffningskostnader stigit.

Efter stora protester bland kunderna beslöt Vasa Elektriskas styrelse ändå att bolaget ska justera sina priser nedåt och erbjuda nya produkter.

Enligt en artikel i Suomen Kuvalehti är Vasa elektriska också med i Konkurrens- och konsumentverkets utredning på grund av de höjda elpriserna. Två andra elbolag är också utsatta för granskning, Oomi och GNP Energy Finland.

Artikeln uppdaterad 15.11 kl. 14:48 med förtydliganden av prisskillnaden mellan produkterna Basel och Vindel.