Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rallyföraren Emil Lindholm är Västnylands färskaste världsmästare

Från 2022
Emil Lindholm sitter i en rallybil med hjälm på.
Bildtext Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen säkrade världsmästerskapstiteln i WRC2 klassen i rally.
Bild: HANNU RAINAMO

Ingåbon Emil Lindholm körde hem världsmästerskapet i WRC2-klassen i rally. Årets sista deltävling gick av stapeln i Japan i helgen (12-13.11) och en tredjeplats i tävlingen räckte för att sluta etta i sammandraget.

Emil Lindholm har gått från klarhet till klarhet denna rallysäsong. I oktober säkrade Lindholm tillsammans med kartläsaren Reeta Hämäläinen världsmästerskapet för under 30-åringar vilket var Emil Lindholms mål för säsongen. Under säsongens sista tävlingshelg i Japan kunde Lindholm ändå fullborda året och koras till världsmästare i WRC 2-klassen i rally.

Yle Västnyland fick kontakt med en nyligen hemkommen världsmästare under tisdagsmorgonen (15.11).

Har ni hunnit fira vinsten ännu?

– Knappt. Vårt flyg från Japan avgick klockan fyra på måndagsmorgonen, berättar Emil Lindholm som landade i Finland under småtimmarna på tisdagen.

Han har ännu lite svårt att greppa det faktum att han tog hem världsmästerskapet. Det var inget Emil Lindholm förväntade sig, men vinsten känns bra ändå, säger han.

Besvärlig tävling

Förhållandena inför helgen sista deltävling i WRC 2 var inte optimala, berättar Emil Lindholm.

– Vägarna och väglaget är annorlunda och tävlingsdagarna var långa och dessutom är det en stor tidsskillnad så det är nog en av de besvärligaste tävlingarna under min karriär, konstaterar Emil Lindholm.

Till råga på allt hade en privatbil tagit sig in på tävlingens fjärde etapp under fredagen. Emil Lindholm var en av de som fick väja för den civila bilen innan sträckan avbröts.

Siktar högre

Ännu är det inte helt fastställt hur följande säsong ser ut, men mycket tyder på att Emil Lindholm fortsätter köra i samma WRC 2-klass också inkommande säsong och kan därmed alltså försvara sitt världsmästerskap, men det kommer att bli tufft att försvara, menar han.

– Det är klart att vi siktar högre och drömmer om att köra i WRC 1 klassen, men det är möjligt att det inte finns en plats för oss i den klassen ännu nästa år, säger Lindholm.

Diskussion om artikeln