Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Det är svårt att komma på en mer underhållande film” - Här är Nicke Aldéns favoriter på Arenan

Programledaren Nicke Aldén står utanför Strömsö-huset.
Bildtext Nicke Aldén - Strömsös programledare dagtid, filmnörd kvällstid.
Bild: Arash Matin / Yle

Vad borde jag kolla på ikväll när jag sjunker ner i soffan?, kanske du funderar? Strömsöprofilen och filmnörden Nicke Aldén hjälper dig! Här få du hans tittnings- och lyssningstips.

Arenan är en guldgruva för alla oss som både vill se och lyssna på program då det passar oss bäst.

― Nicke Aldén

Parasite

- Om någon mot förmodan ännu inte sett sydkoreanska Bong Joon-hos historiska film Parasite finns det längre ingen ursäkt eftersom filmen finns på Arenan.

- Det är svårt att komma på en mer underhållande film som kommit ut under de senaste åren. Filmen gjorde också historia på Oscarsgalan år 2020 då den blev den första icke-amerikanska filmen att vinna priset i kategorin bästa film. Filmen fick dessutom oscars i kategorierna bästa regi, bästa manus och bästa utländska film.

Missa alltså inte den avancerade kombinationen av komedi, thriller, satir och skräck. Du hittar Parasite här. Filmen ligger ute på Arenan ända till 10.1.2023.

78/52 - Psychos hemligheter

- Jag har alltid älskat skräckfilmer. Alfred Hitchcocks Psycho är inget undantag, klassiker som den ändå är i genren. 78/52 är en fantastiskt nördig dokumentär som alla filmentusiaster borde se.

- I dokumentären så gott som sönderanalyserar man (på ett bra sätt) den legendariska duschscenen i filmen. Scenen består av 78 bilder, 52 klipp på tre minuter, därav namnet på dokumentären. Många kända namn medverkar och deras passionerade iver för filmen och scenen ifråga smittar av sig. Bland andra Elijah Wood, Eli Roth, Jamie Lee Curtis och Guillermo del Toro får säga sitt.

Lär dig mer om den mest kända duschscenen i världen genom att se dokumentären här.

Hype forever - 25 år senare

- För alla glada 90-talister som simmade omkring i ankdammen år 1994 var det omöjligt att undgå fenomenet Hype, Svenska Teaterns megasuccé som slog igenom över språkgränsen. Totalt 216 föreställningar med sammanlagt över 130 000 i publiken talar sitt klarspråk.

- I den här unika dokumentären möts gänget bakom musikalen igen, 25 år senare. Glädjen över att träffas och minnas tiden med Hype är påtaglig och förvånansvärt rörande.

Ta del av lite härlig 1990-talsnostalgi och se dokumentären här.

Nadde förstör världen

- Miljöfrågor och klimatförändringen har kommit för att stanna, också i våra nyhetsflöden. Det är lätt att känna sig deppig och/eller lamslagen på grund av de stora utmaningar mänskligheten kollektivt står inför i dessa tider.

- Yle X3M:s egna (anti) Greta Thunberg, Nadde Baarman erbjuder iklädd sin karakteristiska "pipo" och gula regnjacka på ett alternativt och underhållande sätt att ta till sig miljöfrågor. Charmigt och icke-ångestframkallande.

Följ med Nadde som som tar reda på hur mycket en vanlig livsstil påverkar klimatet här.

Podd: Sällskapet

- Kia Svaetichin agerar primus motor i den här kulturpodden med samhällsperspektiv. Tillsammans med sin breda skara gästpoddare bjuder hon på aktuellt snack kring kulturfenomen av alla de slag, en gång i veckan.

- Min favorittrio består av Kia, Maria "Biffen" Ahonen och Ellen Strömberg. Med två östnylänningar och en Jakobstadsbo kan det omöjligen bli fel. Sjukt, men på ett bra sätt.

Podden kan du lyssna på här. Nytt avsnitt varje torsdag.

Podd: Framtiden med Alfred och Jakob

- Komikerduon Alfred Backa och Jakob Nylund bjuder på satir i sketchformat. Avsnitten är cirka 15 minuter långa och får mig alla gånger att skratta till högt.

- Podden bjuder på många återkommande karaktärer men det är definitivt Alfreds "fammo" som stjäl showen. Hysteriskt roligt!

Om du är i behov av lite skratt hittar du alla avsnitt av Framtiden här.