Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Maria Ohisalo på klimatmötet: Vi rikare länder borde kunna finansiera klimatarbetet mer än vi har gjort nu

Uppdaterad 15.11.2022 17:43.
Maria Ohisalo på klimatmötesområdet.
Bildtext Finlands viktigaste mål med förhandlingarna är att världen förstärker åtgärderna för att begränsa uppvärmningen till högst 1,5 grader. Miljö- och klimatminister Maria Ohisalo (Gröna) är på plats i Sharm el-Sheikh.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

FN:s klimatmöte i Sharm el-Sheikh kommer inte avslutas till fredag, säger flera på plats på mötet redan nu. Den här veckan går förhandingarna vidare till ministernivå, från Finland är klimat- och miljöminister Maria Ohisalo på plats.

Sharm el-Sheikh

Klimatmötet är inne på sin andra vecka, vilket innebär att förhandlingarna går vidare från tjänstemännens förberedelser till ministernivå. Utannonserat slutdatum för förhandlingarna är fredag, men redan nu säger de flesta på mötesplatsen att den tidtabellen inte kommer att hålla.

– Vi ser ut att ha många stora saker på bordet, det blir långa dagar tror jag, säger också Finlands klimat- och miljöminister Maria Ohisalo (Gröna), på plats på mötet nu.

– För Finland och EU är den viktigaste frågan hur målet om 1,5 grader ska hållas vid liv.

Ohisalo listar också finansiering av de fattigare ländernas klimatarbete som viktigt för EU.

– Det är sant att vi som rikare länder har mycket mer ansvar och borde kunna säga att vi kan finansiera klimatarbetet mer än vi har gjort nu. Vi har inte nått målet på 100 miljarder som vi har lovat, säger Ohisalo.

Hon syftar på klimatfonden på 100 miljarder dollar per år som de rika länderna redan för flera år sedan beslöt om. Den ska hjälpa fattigare länder med den gröna omställningen, men fonden har ännu inte en enda gång verkligen bestått av de 100 miljarder som är målet.

Unga demonstranter håller upp plakat och banderoller om klimaträttvisa och om att väst måste betala för förlust och skada.

Unga från utsatta länder höjer rösten på klimatmötet: ”Inte rättvist att vi måste ta lån för att betala för skador de rika orsakar”

Greta Thunberg deltar inte i klimatmötet i år men desto mer uppmärksamhet får andra unga klimataktivister. Eftersom klimatmötet ordnas i Afrika i år är andelen ungdomar från afrikanska länder stor. Deras budskap fokuserar på klimaträttvisa.

Ohisalo talar om de små önationerna och andra länder där klimatförändringen har förödande konsekvenser redan nu.

– För dem handlar det om liv och död, i en del länder har jag hört folk säga det kan vara den sista generationen av barn som föds på de öarna nu.

EU och USA inte positiva till nya finansieringsmekanismer

Kravet från det globala syds håll är att de rika länderna i väst börjar betala för den förlust och de skador som klimatuppvärmningen orsakar redan i dag.

För dem räcker det inte att till exempel få lån för att finansiera sin omställning till förnybart: De rika borde också betala för skadan som de har orsakat med sina utsläpp.

I år är första gången som FN:s klimatmöte alls behandlar frågan om loss and damage, förlust och skada. Det globala syd har jobbat för att den frågan ska tas upp på mötesagendan i åratal.

Utgångsläget inför mötet var att både USA och EU är emot en ny klimatfinansieringsfond. EU påpekar att det redan i dag finns etablerade finansieringsformer för både klimatarbete och katastrofhjälp och att det skulle vara bättre att förstärka dem.

– Det finns mycket jobb att göra, sammanfattar Ohisalo dagarna som väntar.

– Ska man bara diskutera ett finansieringsmedel eller flera olika verktyg? På EU-nivå ser man att vi kommer behöva många olika finansieringsflöden för att nå målet.

Två män med virtuella glasögon i Brasiliens paviljong.

Också många företag besöker FN:s klimatmöte: ”Det är företagen som driver omställningen i dag”

Företag aktiva inom den gröna omställningen ser mötet som en viktig plats att nätverka, höra det senaste om klimatpolitiken men också göra klart för beslutsfattarna att företagen är med i den gröna vågen.