Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Klagomål på hög musik i Östra hamnen gör att Hangö stad måste diskutera spelreglerna med krögarna på området

Uppdaterad 08.12.2022 18:11.
Magasinen i Östra hamnen i Hangö.
Bildtext Det är inte enbart sol och hav och böljedans i Östra hamnen i Hangö. Det kan gå rätt livligt till nattetid också om sommaren.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

I Hangö har en krögare i Östra hamnen fått flera klagomål för att i somras ha spelat musik på hög volym efter midnatt.

Företagaren känner sig orättvist behandlad i förhållande till andra företagare på samma område och vill nu att staden skall göra upp gemensamma spelregler för alla. Därför har hen lämnat in en skrivelse till stadsstyrelsen som nyligen behandlades.

Anmälningarna mot hens företag handlar om att musik skulle ha spelats utanför de tider som det så kallade ”bullerlovet” medger.

Östra hamnen i Hangö med vy från utkikstornet på Drottningberg.
Bildtext Östra Hamnen i Hangö lockar många besökare sommartid.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Anmälningarna har resulterat i att polisen kommit på plats och bett krögaren stänga av musiken samt flera uppmaningar från stadens miljövårdsmyndighet att följa lovet.

Krögaren vill inte kommentera frågan förrän staden kommer med en lösning.

Staden har öppnat för diskussion mellan olika parter

Staden har heller inte vilat på lagrarna, utan höll nyligen ett möte där majoriteten av Östra hamnens restaurangföretagare, myndigheter representerade bland andra av polisen och miljöhälsan samt staden diskuterade regler för framtiden.

– Vi ville vara tidigt ute så att alla aktörer har tid att förbereda sig för nästa säsong på ett sådant sätt, att reglerna följs till punkt och pricka, säger stadsdirektör Denis Strandell.

När behövs en bulleranmälan?

Om inte reglerna följs kan det enligt Denis Strandell till och med bli tuffare restriktioner.

Här är många olika saker som kolliderar och då krävs det disciplin, att reglerna är klara. Det kräver lite övervakning och så kräver det ganska mycket kompromisser.

― Denis Strandell, stadsdirektör

– Vi har ett klart problem, i och med att Hangös nattliv är koncentrerat till ett ganska litet område och så har vi bosättning runt det och dessutom Finlands största gästhamn.

Drottningbergs bostadsområde i Hangö.
Bildtext Nya hus reser sig på Drottningbergområdet i Östra hamnen i Hangö.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Enligt stadsdirektören är det viktigt att nå samförstånd i frågan så att alla verksamheter kan existera sida vid sida.

– Här är många olika saker som kolliderar och då krävs det disciplin, att reglerna är klara. Det kräver lite övervakning och så kräver det ganska mycket kompromisser.

Bebyggelsen växer

Stadsdirektören säger att han inte är tillräckligt insatt i detaljerna för kommentera om krögarna behandlas ojämlikt men säger att det är viktigt att principerna är klara för alla.

Frågan är viktig, inte minst eftersom det kommer att byggas fler bostäder på Drottningbergområdet som ligger granne med Östra hamnen, allt som allt kommer där att finnas cirka 200 bostäder.

Granitborgen i Östra hamnen i Hangö.
Bildtext Också den anrika Granitborgen i Östra hamnen hyser en bar i ena ändan och ett kafé i andra.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Hur medveten tycker du att de som köper en bostad i området ska vara om att Östra hamnen är ett viktigt nöjesstråk för turismen i Hangö?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man funderar efter var man vill bo och vad det är man letar efter. För den som är sugen på party och glam kan Fabriksudden eller Drottningberg vara ett bra alternativ, men för den som söker efter lugn och ro finns det säkert andra områden som är bättre lämpade.

Stadsdirektör Denis Strandell säger ändå att diskussionen fördes i konstruktiv anda och att den ökat förståelsen bland alla parter.

8.12 klo 17.46 ändrades begreppet ”stadens miljöhälsovård” till ”stadens miljövårdsmyndighet”.