Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran har inte dömt 15 000 till döden – men regimen är beredd att använda extremt våld

Demonstranter bär på plakat som fördömer präststyret i Iran
Bildtext Demonstrationerna i Iran har brett stöd också i utlandet.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Uppgifterna om att Iran beslutat att avrätta 15 000 demonstranter stämmer inte. Däremot har den iranska regimen dödat hundratals demonstranter på gatorna.

Demonstrationerna mot Irans religiösa regim har pågått hela hösten trots brutala polistillslag och massgripanden.

Ett okänt antal demonstranter har dödats av polisen och säkerhetsstyrkorna – främst i de kurdiska områdena och i sydöstra Iran.

Organisationen Iran Human Rights uppger sig ha bekräftat 326 dödsfall, men den verkliga siffran är sannolikt betydligt högre än det.

Uppskattningsvis 15 000 personer har gripits under demonstrationerna och på måndagen dömde en iransk domstol en demonstrant till döden. Enligt domstolen hade demonstranten bränt ned myndighetsbyggnader och begått brott mot den nationella säkerheten.

Fem andra demonstranter dömdes till långa fängelsestraff.

Rykten om massavrättningar

Iran har en lång historia av övergrepp och landet avrättar hundratals personer varje år.

Under de senaste veckorna har uppgifter om att iranska myndigheter beslutat att avrätta alla 15 000 gripna demonstranter cirkulerat på sociala medier. Det har också förekommit frågor om varför medierna i väst inte rapporterar om det här.

Orsaken till det är helt enkelt att uppgifterna inte stämmer. Den felaktiga nyheten verkar ha sina rötter i en av allt att döma slarvigt skriven nyhetsartikel i den amerikanska tidskriften Newsweek.

Instagram har nu börjat flagga inlägg om planerade massavrättningar som falska.

Bakgrunden är ett öppet brev från 227 av Irans 290 parlamentsledamöter som krävde hårda straff för att alla demonstranter. Däremot nämns inte dödsstraff direkt.

I sin artikel citerar Newsweek en rad inlägg på Twitter som kan tolkas som att uppmaningen gäller dödsstraff för alla gripna demonstranter. Man låter också förstå att beslutet redan kan vara taget.

Ingen dom från domstol

Efter det började nyheten spridas med rubriken att Iran beslutat att avrätta 15 000 demokratiaktivister.

Problemet med det här är att det handlar om ett uttalande från parlamentet, inte en dom från en iransk domstol. Trots att Iran är ett odemokratiskt präststyre så är det domstolarna som förkunnar domarna.

Domstolarna verkar ha valt en hård linje mot demonstranterna, hittills har kring 1 000 personer åtalats för delaktighet i demonstrationerna. Det finns befogad oro för att måndagens dödsdom endast är den första av många.

En potentiellt ännu värre och inte osannolik utveckling är att Irans högsta ledare Ali Khamenei beslutar att ge militären eller revolutionsgardet order att en gång för alla krossa demonstrationerna.

Då kommer dödssiffran att klättra snabbt. När den iranska regimen slog ned bränsleupproret 2019 uppskattas minst 1 500 personer ha skjutits till döds av säkerhetsstyrkor.

Källor: Reuters, AFP, HS