Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putins stora bekymmer: Ukraina har blicken på Krim – ”tar de tillbaka Krimhalvön är Putins fiasko fullbordat”

Zelenskyj går i en skyttegrav.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har siktet inställt på att befria hela Ukrainas territorium från rysk ockupation. Bilden är från 2021.
Bild: Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu / EPA

Ukraina har av allt att döma en återerövring av Krimhalvön i sikte. Det säger en estnisk expert till Svenska Yle. Han tillägger att Ryssland redan förbereder sig för det scenariot.

– Faller Krim kommer något stort och oförutsett att hända i Ryssland. Det kan leda till Vladimir Putins fall, säger Kalev Stoicescu, Rysslandsforskare på ICDS, Internationella centret för försvars- och säkerhetsstudier i Tallinn.

Bland den breda allmänheten är intresset för kriget fortfarande ganska lamt. Enligt Stoicescu tycker de flesta ryssar att den senaste tidens förluster har varit pinsamma, men de går att leva med.

– Med Krim är det annorlunda. En sådan förnedring kommer inte det ryska folket att acceptera.

Så nu verkar båda parterna föra sina trupper mot Zaporizjzjaregionen - krigets nya gravitationspunkt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är fåordig om landets militärstrategiska planer.

– Ni kan se vår starka armé. Steg för steg kommer vi att avancera genom vårt land, genom alla tillfälligt ockuperade områden, sa han i samband med att han besökte den återerövrade staden Cherson i måndags (14 november).

Rent militärt är Krim ett lättare mål än Luhansk eller Donetsk. Det beror i första hand på att det är lättare att skära av de ryska truppernas underhållslinjer.

Det finns bara tre landförbindelser till halvön - två näs som binder Krim till fastlandet i norr och Kertjbron som Putin lät bygga efter att Ryssland ockuperade Krim år 2014.

Nästa stora slagfält blir i Zaporizjzja

Både Ukraina och Ryssland verkar vara överens om att en ukrainsk offensiv mot Krim inte kan genomföras utgående från de delar av regionen Cherson som Ukraina hittills har återerövrat.

Ukraina behärskar den delen av regionen som ligger väster om floden Dnepr. Ryssland har grävt ner sina trupper på den östra sidan och stänger därmed vägen mot Krim.

– De ukrainska ledarna bryr sig om sina trupper, till skillnad från ryssarna, säger Stoicescu, och en attack rakt över floden skulle kräva för många mänskoliv.

– Så nu verkar båda parterna föra sina trupper mot Zaporizjzjaregionen, som blir krigets nya gravitationspunkt, säger Stoicescu.

Staden Zaporizjzja ligger 300 kilometer nordost om staden Cherson och är i Ukrainas händer. Det är också de norra delarna av Zaporizjzja oblast.

Karta över Ukraina.
Bild: Henna Tyrväinen / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Resten av regionen, ner till kusten nordöst om Krim, kontrolleras av Ryssland.

– Kan Ukraina bryta igenom i Zaporizjzja kan trupperna komma landvägen till Krim och dessutom nå båda näsen som leder till Krim norrifrån, säger Stoicescu.

Om Ukraina lyckas med det ser läget väldigt illa ut för Ryssland.

– För då förstör Ukraina Putins Krimbro och sen är det bara en tidsfråga innan Ukraina har tagit tillbaka Krim, säger Stoicescu.

Kalev Stoicescu.
Bildtext Kalev Stoicescu.
Bild: ICDS

Ryssland är på defensiven. Vad är Rysslands militärstrategiska mål just nu?

– Rysslands mål är att gräva ner sig och skapa en bestående frontlinje från Cherson, genom Zaporizjzja upp till Donbass, säger Stoicescu.

Enligt Stoicescu är Rysslands stora dilemma att resurserna håller på att ta slut och landet inte klarar av att aktivt vara i krig väldigt länge.

– Putin vill ha ett ställningskrig. Då blir det en kamp om vem som håller ut längre - Ryssland eller vi i väst.

Enligt Stoicescu är Putins makt i Kreml inte hotad så länge som förlusterna inte blir alltför spektakulära.

– Folket kommer inte att göra uppror, men om ryssarna känner att Putin inte kan försvara all rysk mark, inklusive ”deras” Krim, så öppnar det upp för maktkamper i Kreml.

Kriget i Ukraina kan sluta som inbördeskrig i Ryssland

Det i sin tur, säger Stoicescu, kan till och med leda till inbördeskrig.

– Putin har byggt upp ett system där det finns flera separata maktcentrum och de har alla egna trupper till sitt förfogande: armén, säkerhetstjänsten, (den tjetjenska presidenten) Kadyrov, och Wagnergruppen, alltså oligarken Jevgenij Prigozjins legosoldater.

Jevgeni Prigozhin (oikealla) esitteli Venäjän silloiselle pääministerille, Vladimir Putinille, kouluruokatehdastaan Pietarin ulkopuolella 20. syyskuuta 2010.
Bildtext ”Putins kock” Jevgenij Prigozjin blev känd eftersom hans restauranger och cateringfirma ofta anlitades av Kreml för festliga evenemang. Med tiden blev herrarna vänner och Prigozjin oligark. Prigozjin bildade Wagnergruppen år 2014, en paramilitär grupp som Putin har anlitat åtminstone i Ukraina, Syrien, Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken.
Bild: Alexey Druzhinin / AFP / Lehtikuva