Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sametingspresidenter i ett gemensamt brev till Sanna Marin: ”Vi är djupt bekymrade över bristen på framsteg”

Från 2022
Uppdaterad 15.11.2022 17:17.
Sanna Marin pitämässä puhetta saamelaiskäräjien vaalikauden juhlassa Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa.
Bildtext Sanna Marin höll ett tal på en festtillställning som uppmärksammade Sametingets valperiod 2020-2023 den 17 juni 2023.
Bild: Vesa Toppari / Yle

Samiskt Parlamentariskt Råd vill se att den nya sametingslagen lämnas över till riksdagen i linje med det förhandlade resultatet mellan den finska regeringen och Sametinget.

I ett brev som skickades till statsminister Sanna Marin på tisdag eftermiddag uttrycker de tre sametingspresidenterna från Norge, Sverige och Finland en oro över att den nya sametingslagen ännu inte lämnats över till riksdagen.

Sametingsrådet påminner om att samerna enligt FN:s deklaration om urfolks rättigheter har rätt att bestämma över sin egen identitet i enlighet med sina seder och traditioner. Utöver det har man rätt att själva bestämma strukturerna för att välja medlemskap i sina egna institutioner.

Sanna Marin sade under tisdagen att regeringen planerar att ta vidare sametingslagen till riksdagen den här veckan.

Sametingspresidenterna påminner också om att den nuvarande sametingslagen strider mot mänskliga rättigheter, något Finland prickats för.

FN har krävt en ny sametingslag av Finland och gett anmärkningar för att Finland inte tryggar samernas rättigheter. FN har däremot inte krävt att vallängderna görs om.

Presidenter: Desinformation om lagen

Utöver detta skriver man att det sprids desinformation i Finland om att förslaget om en ny sametingslag skulle göra kriterierna för att uppföras i Sametingets röstlängd strängare än i övriga Norden. Det stämmer inte, skriver man. Tvärtom skulle de finska kriterierna likna de kriterier man har i Norge och helt överensstämma med kriterierna i den nordiska samekonventionen.

Sametingspresidenterna avslutar brevet med att kräva ett slut på de nuvarande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Finland. Man vill att landet nu vidtar de nödvändiga åtgärderna för att säkerställa samernas rätt till självbestämmande genom Sametinget i Finland som representativt organ.

Därför bråkar Centern om samerna – usla siffror leder till desperat spel

16:30