Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsminister Kaikkonen planerar Turkietresa "med försiktigt optimistiska förväntningar"

Uppdaterad 15.11.2022 19:12.
Försvarsminister Antti Kaikkonen utfrågas av internationell media
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) reser till Turkiet troligen i december.
Bild: Europeiska rådet

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) reser inom kort till Turkiet efter att ha fått en inbjudan av sin turkiska motpart Hulusi Akar. Det får gärna gagna ratificeringsfrågan, konstaterar Kaikkonen.

Det är tid att börja betrakta Turkiet som en kommande allierad inom Nato, framhöll den finländske försvarsministern Antti Kaikkonen (C) vid en presskonferens i Bryssel. Resan förverkligas troligen under december månad.

– Vi kommer säkert att begrunda vilket bilateralt försvarssamarbete som vi eventuellt kunde ha i framtiden, sa han om resans agenda och tillade att besöket förstås också får gagna Natofrågan även om ratificeringstidtabellen är i Turkiets händer.

EU:s försvarsministrar hade idag samlats för att bland annat diskutera den kommande träningsmissionen för ukrainska soldater, och den så kallade strategiska kompassen för säkerhets- och försvarspolitiken.

Det gav Kaikkonen möjligheten till en kort träff också med Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky, men det förblev oklart när det ungerska parlamentet kommer att ratificera Finlands Natomedlemskap.

Finland förbereder sin insats i träningsmissionen

Dagens försvarsministermöte blev den formella starten på utbildningsprogrammet för de 15 000 ukrainska soldater, som man beslöt om tidigare i år.

Utbildningen ska som planerat till största delen ske i Polen och Tyskland. Det finns ännu inga besked om vilket Finlands bidrag blir, men enligt Kaikkonen kommer det att klarna inom kort.

Han påpekade samtidigt att Finland redan är med i det utbildningsprojekt för ukrainska soldater som pågår i Storbritannien.

När det gäller den finländska militärhjälpen till Ukraina förbereder man som bäst ett tionde paket, som torde kunna klubbas igenom utan dröjsmål.

Mera samarbete mellan europeiska arméer?

Kriget i Ukraina har snabbat på behovet av att förstärka de nationella försvaren, samtidigt som militärhjälpen till Ukraina har minskat lagren i snabb takt

– Vi måste samarbeta mera, de europeiska arméerna måste dela med sig och vara interoperabla. De måste gå samman så mycket som möjligt för att fylla på sina lager, sa utrikesrepresentanten Josep Borrell när han anlände till mötesplatsen.

Han nämnde det nya initiativet om gemensam upphandling som kommissionen lanserade i somras och som ska hjälpa till att koordinera köpen av krigsmaterial.

Behovet att ha samordnade styrkor togs också fram av den europeiska försvarsbyrån EDA som i sin presentation för ministrarna konstaterade att bara 18 procent av investeringarna i försvarsprogram är gjorda i samarbete mellan EU-länderna.

Enligt den finländska försvarsministern dominerade den här frågan ändå inte mötet.